Задава се еврошамар: Брюксел обмисля забрана за производство на розово масло

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Има опасност Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово масло. То може да бъде обявено за химическа субстанция. За този казус алармира кметът на община Казанлък – Галина Стоянова.

“Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места – да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти”, обясни кметът на Казанлък.

По думите на Стоянова това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цяла България.

А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия също е част от опасненията.

“Това застрашава не само поминъка, но и културата на цяла Европа. 2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла”, настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков.Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство, пише Евроком.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар