Денков Кирил

Задава се мощен национален протест срещу некоалицията на Борисов и Киро – зърнопроизводителите блокират България

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Подготвят се мощни национални протести срещу правителството “Денков-Габриел”, а причина за надигащото се недоволство е решението на парламента за вдигане на забраната за внос на украинско зърно.

Националната асоциация на зърнопроизводителите взе решение за участие в националния земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Това стана ясно късно снощи след проведен извънреден Управителен съвет по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна, каза Маломир Власов – председател на Съюза на зърнопроизводителите в Лудогорието.

“Решението на Комисията, до което се стигна без подкрепен мотив, е национално предателство и обричане на родното земеделие, затова производителите са категорични, че ще протестират срещу опита да бъде сринат секторът, който е най-големият поддръжник на социален мир”, категорични са от асоциацията.

От бранша призовават депутатите ни да гласуват забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна да продължи и след 15 септември. По този начин ще бъде запазен социалния мир и продоволствената сигурност в страната. Зърнопроизводителите предупреждават, че напрежението в сектора ще залее площадите.

Камарата, в която членуват 13 браншови организации, обвини министъра на земеделието Кирил Вътев в липса на диалог. Той пък от своя страна обясни, че не е бил информиран за парламентарната инициатива на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, по чието предложение в икономическата комисия бе гласувано забраната за украинско зърно да не бъде продължавана след 15 септември.

Според зърнопроизводителите обаче отпадането на забраната е най-бързият и сигурен начин да загине българското земеделие.

Зърнопроизводителите настояват за обща среща с земеделския и финансовия министъри и поставят срок за тази среща до 15 септември, когато изтича валидното ограничение за внос на няколко селскостопански стоки от Украйна.

“Земеделският бранш в България е в шок от това, че решението няма никакъв анализ към него. В шок е, че това решение въобще се разглежда на тази комисия. Самият текст е абсолютна подигравка с българския земеделски производител”, каза председателят на браншовата организация Илия Проданов, цитиран от БНР.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар