Задава се слънчево затъмнение на 14 декември

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Максималната фаза на пълното слънчево затъмнение, която се очаква във вечерта на 14 декември, ще продължи 2 минути и 10 секунди, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на Московския планетариум, който уточнява, че нито пълната, нито частичната фаза на слънчевото затъмнение ще могат да бъдат наблюдавани от територията на Русия.

Небесното явление ще може да бъде проследено от жителите на Чили и Аржентина. Частичният небесен спектакъл ще може да бъде наблюдаван в Южна Америка, Полинезия, Антарктида и Африка. Видимият диаметър на Луната ще бъде с 1,0254 пъти по-голям от видимия диаметър на слънчевия диск, поради тази причина Луната напълно ще закрие Слънцето. Астрономическият феномен ще продължи максимум 2 минути и 10 секунди, като се очаква той да се състои в 18:13 часа българско време.

Ширината на лунната сянка на 14 декември ще бъде 90 километра. Само хората, попаднали в тази ивица, ще могат да наблюдават астрономическото явление. Лунната сянка ще попадне на Земята в 16:32 часа българско време в централната зона на Тихия океан и ще се изтегли в 19:30 часа на запад от бреговете та Намибия.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Задава се слънчево затъмнение на 14 декември

Вашият коментар