Задигнаха очилата от паметника на Махатма Ганди във Варна (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Паметникът на Махатма Ганди в градинката на Севастопол във Варна остана без очила. 

Вижте снимки

Според Нова телевизия кражбата е била извършена вчера. Според директора на Градската художествена галерия във Варна – Пламена Рачева, статуята може да бъде реставрирана, а от Община Варна се ангажираха да върнат първоначалният ѝ вид. 

По лицето на статуята няма видими следи от вандализъм. Засега не е ясно кога и кой е извършил кражбата на скулптурния елемент. 

Паметникът на индийския духовен водач е дарение на Варна от правителството на Индия и е последната от 85 статуи на духовния водач, поставени по повод 150-ата годишнина от рождението му. 

Снимка: “Булфото”

Изработена е от бронз 1,93 м. Неин автор е известният индийски скулптор Рам Сутар. Той е създател на най-високата статуя в света, 182-метровата фигура на Сардар Валабхай Пател, който пък е един от създателите на съвременната индийска република. На паметника е изписано едно от посланията му – “Няма път към мира, мирът е пътят”. 

Скулптурата Махатма Ганди бе открита на 20 октомври 2020 г. в градинката пред Градската художествена галерия. Мястото е избрано, тъй като той е бил духовен учител и вдъхновител за художника Борис Георгиев, чието име носи галерията. Двамата се срещат през далечната 1931 г. на кораба “Пилстна” на път за Индия, припомня БНТ. 

Това е втора вандалска проява в тази градинка в центъра на морския град. В края на миналата година беше открадната част от пластиката на богинята на лова Диана, която красеше пространството повече от 15 години.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар