Задържаха българин в Австрия – превозвал нелегални мигранти – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Задържаха българин в Австрия - превозвал нелегални мигранти

APA/LAUMAT.AT/MATTHIAS LAUBER

Полицията във Фьозендорф, провинция Долна Австрия, спря специално преустроен автомобил с три двойни етажа, прикрепени към дъното, в който български шофьор е превозвал нелегално петима сирийци, съобщиха австрийската осведомителна агенция АПА и електронни медии.

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите. Едва след сигнал от свидетел те успели да проследят автомобила. След като разпитали петимата сирийци на възраст между 16 и 50 години, разследващите най-накрая открили двойното дъно.

Петимата сирийци са платили от 5000 до 6000 евро на човек, предаде БТА.

Шофьорът, 36-годишен българин, е арестуван и вече е разпитан, каза говорителят на полицията Йохан Баумшлагер.

“Той призна нелегалния превоз. Заяви също, че с този преоборудван автомобил е пътувал до Австрия няколко пъти месечно”, каза Баумшлагер.

Три двойни етажа са били прикрепени към долната част на влекача на автомобила с помощта на въже за изтегляне.

Пътуване в абсолютно нечовешки условия – това показва нагледно полицейски служител, който демонстрира как превозваните са лежали в пригодените клетки – точно до задвижващия вал и ауспуха, само на сантиметри над пътя. Начинът, по който е преустроен автомобилът, предполага, “че това не е единственият автомобил, който е бил хидравлично преустроен”, заяви Баумшлагер.

Според полицията фактът, че контрабандистите полагат повече усилия, показва, че мерки като проверките по границите и в страната, както и засиленото международно сътрудничество, дават резултат. Високите санкции също са възпиращ фактор, казва говорителят на полицията. Една от последиците от това е, че възнагражденията на контрабандистите са “нараснали неимоверно”. “Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, сега струва многократно повече”, допълни Баумшлагер.

Броят на хората, които влизат нелегално в Долна Австрия, се е увеличил през първите четири месеца на тази година. За същия период броят на хората, които са влезли в страната с помощта на трафиканти, е намалял значително – от 909 на 219 души. И въпреки засиления контрол, тази година е арестуван само един контрабандист, докато миналата година те са били 18. Строгият контрол дава резултат, подчерта полицията.

Петимата сирийци не са подали молба за убежище в Австрия, твърди се, че са продължили пътя си към Германия след разпит. Иззетият автомобил ще бъде бракуван след извършване на съдебномедицинска експертиза.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар