Заев: Убеден съм, че с България ще намерим решение до юни и Брюксел ще подтикне това

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Оставам оптимист и съм убеден, че с България ще намерим решение до юни тази година”, заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за люксембургския портал и печатното издание “Люксембургър Ворт”. То е публикувано под заглавие “На дългия и бурен път към ЕС”, съобщава вестник “Нова Македония”, цитиран от БТА.

“Когато става дума за изпълнение на критериите за начало на преговорите, ние сме пример, че ги изпълнихме. Фактът, че това не се случи, предизвика сред всички нас в Северна Македония неприятно чувство. Аз, все пак, оставам оптимист и съм убеден, че с България ще намерим решение до юни тази година. Също така имаме непоколебими очаквания, че Брюксел ще подтикне решението на този въпрос и ще докаже, че няма да позволи въпроси от историята да бъдат пречка за интереса на ЕС за разширяване и за бъдещето на нашата страна”, казва Заев.

“Независен весник” цитира същото интервю под заглавие “Определено сме разочаровани”. Премиерът отправи посланието, че Северна Македония е цялостно разочарована от ветото на България. В интервюто, публикувано преди разговорите с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, Заев казва, че “ветото на България за начало на преговорите с ЕС е било неблагодарен жест”, подчертавайки, че това няма да попречи на страната му да европеизира обществото.

Той заяви също, че Северна Македония е разочарована от ЕС, защото не са пристигнали обещаните ваксини.

“Бих бил нечестен, ако не призная, че ЕС ни разочарова с доставката на ваксини за коронавируса. Но ни казаха, че в този момент е невъзможно ЕС да сподели ваксините”, казва Зоран Заев, но благодарил на Брюксел за помощта със заеми.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар