Залога е огромен! ГЕРБ вече дават по 200 лева на глас за Фандъкова

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Според различни публикации цената на глас за предстоящите в неделя местни избори на различни места достигат 150 до 200 лв., а според данни от национално представително изследване на “Галъп интернешънъл” един на всеки 9 българи е готов да продаде гласа си, съобщава www.dunavmost.com. Изследването е проведено в периода между 4 и 11 октомври сред 796 души и е представително за населението на България на възраст 18+ години. Представените данни са част от ежемесечната изследователска програма на агенцията. 11% от българите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или по принуда. Тези 11% се равняват условно на над 600 хиляди души.
Към тези 11 на сто вероятно може да се добавят и известна част от тези 8% колебаещи се. Сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват на тези местни избори, процентът признаващи си също е над една десета. Въпрос на спекулация е колко всъщност са онези, които са склонни да дадат гласа си в контролирана посока, но не си признават. Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите, при ромите делът на склонните е 40%.
Купеният вот може да бъде особено решаващ на местни избори с реален залог на много места, като зависимите вотове или некоректните практики могат да повлияят в много по-голяма степен, отколкото на национални избори. За да подмениш вота в някое населено място, на местните избори е нужно не толкова голямо количество гласове, напомнят от “Галъп интернешънъл”. В момента на различни места се чуват цени на глас до 150 и дори до 200 лв.
Според предварителните списъци в ЦИК броят на имащите право на глас в Русенско е 143 382 души, което означава, че над 15 000 русенци са готови да продадат гласа си. Бройката е достатъчно голяма, за наклони везните в една или друга посока. Да сравнение ще посочим само, че на местните избори през 2015 г. , при избирателна активност 39,43 %, „цената“ на едно място в Общинския съвет в партийните листи варираше между 800 и 900 гласа.
Първата политическа сила в Русе получи 18729 гласа, с които спечели 23 места в Общинския съвет. За трите следващи в подреждането партии и коалиции гласуваха около 16 000 души.
източник: https://bulbulgnewsbgg.blogspot.com/2019/10/200_23.html

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар