Грушко

Заместник на Лавров: Ситуацията е наистина сериозна, защото актът, който е извършен от българските власти, не се вписва в никакви рамки

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ситуацията с продължаването на работата на руското посолство в България е наистина сериозна, ако София не преразгледа решението за експулсиране на руски дипломати, Москва ще постави въпроса за запазване на дипломатическото си присъствие там, каза руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

„Ситуацията е наистина сериозна, защото актът, който е извършен от българските власти, не се вписва в никакви рамки. Това действие е не само неприятелско, но и откровено враждебно. На практика нашето посолство е лишено от възможността да функционира като дипломатическа мисия“, каза Грушко пред репортери.

„Затова предупредихме, че ако това решение не бъде преразгледано, тогава ръководството на Руската федерация ще бъде изправено пред въпроса за запазване на нашето дипломатическо присъствие и необходимостта от българско дипломатическо присъствие тук“, добави той.

„Е, ако няма други варианти. Разбира се, ситуацията е много сериозна и българската страна носи отговорност за всички последствия, които могат да бъдат радикални“, каза Грушко.

 

Премиерът в оставка Кирил Петков в края на юни обяви експулсирането на 70 руски дипломати, за които се твърди, че работят за службите за сигурност, използвайки дипломатическа дейност като параван. От МВнР съобщават, че вербална нота с имената на 70 членове на дипломатическата мисия вече е връчена на посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Те трябва да напуснат България до края на деня в неделя, 3 юли.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар