Зам.-министърка в Културата замесена в далавера за 500 бона. Кирил Петков, това ли е „Промяната?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проектът „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова (сестра на прочутия адвокат и бивш собственик на „Левски“ Тодор Батков) и автор Михаил Михайлов ще бъде българският участник във Венецианското биенале за съвременно изкуство и е избран заради бюджетът за Бианалето, което е около 500000 лева, под давлението на зам.-министърката на културата Весела Кондакова.

Конкурсът се състоя в края на миналата година и в него участваха 17 проекта. Изборът обаче предизвика истинска буря в арт средите заради клозетната естетика на артиста Михайлов.

Това е десетото участие на страната ни в най-стария и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895 г., като за втори път конкурсната процедура се провежда от назначеното от Министерството на културата жури. Държавното спонсорство за предстоящата излагаия възлиза на 500 000 лева, като реалните разходи са около 200000, а Весела Кондакова и групичката и ще си разделят останалото.

Хомоеротиката на автора фрапира не един и двама културтрегери, а границата между модерно и откровена простащина е доста размита, макар да не се наемаме да я коментираме.

Ето как реагира на новината известният социалист – художник Валентин Иванов – Кардамски:

Досега винаги съм избягвал да коментирам произведения на колеги. По изключение ще си позволя да ви представя част от инсталациите на Михаил Михайлов.
Първата се казва “Доходи”, втората “Пипни и докосни”. После няма никакво значение за мен…
Извинявам се! Възмутително е!
Пак за първи път ще изразя мнение и за съвременното родно изкуство като цяло – агресивният наплив на всякакви случайници не го развива и разнообразява. Да се разчита на възпитанието на публиката да замълчи пред всякакви чудовищни арт-безобразия и художествена немощ не е положителна оценка, драги! И пъшкането на маса финансово подплътени неграмотници пред арт-полюции – също!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар