Любомир Ганчев зам министър

Зам.-министър на икономиката в брутална схема за източване на еврофондове

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ще задържат ли зам.-министъра Любомир Ганчев за измами с еврофондове? ДАНС с разследване срещу Ганчев за подкуп и злоупотреби.

Зам.-министърът на икономиката Любомир Ганчев (37 г.) разпределя стотици милиони от европейските структурни фондове към свои фирми и лица със съмнителен произход. Финансовите манипулации, подкрепяни и от самия министър Емил Караниколов, включват директен и индиректен рекет и изнудване на фирми – бенефициенти.

Служители от министерството на икономиката са в постоянен стрес, провокиран от непрекъснати заплахи от уволнения, отправени от Ганчев, пише сайтът “Общество.орг”.

Според източници на медията, информацията е, че самият Ганчев от известно време е оперативно интересно лице за ДАНС във връзка с подкуп и злоупотреби.

Разследване, уличаващо министър в престъпление

В редакцията на „Общество” са постъпили сигнали от български фирми, които описват изключително нагъл и брутален подход на изнудване и директно източване на средства от “Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), чийто неформален управляващ е именно съветникът на министъра и настоящ зам.-министър на икономиката Любомир Ганчев.

В доклад, част от разследване, включващо 84 дружества, ясно се разкрива как точно се извършват манипулациите и кои са близките фирми, свързани с известните бизнесмени и депутати, близки до двамата министри. Интересни са и фактите около консултантската фирма на Любомир Ганчев и неговите съдружници и подставени лица от български и сирийски произход.

Бенефициенти по програмата се оплакват, че при разглеждането на сигналите за нередности не се спазват законоустановените срокове и масово проверките продължават над 9 месеца, като през това време са спрени плащанията по проектите.

Министерство или силова групировка?

В доклада са разписани още техниките, които се прилагат върху фирмите, които дръзнат да не дават подкупи. В Министерството на икономиката действа т. нар. отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол”, който се използва като “бухалка” и в случай, че някоя фирма дръзне да не спазва преките указания, отделът налага финансови корекции в размер на 100% и осъществява законов рекет.

Гинка Тодорова – шеф на “наказателния отряд”, многократно е разследвана от Прокуратурата, но помощта на нейния съпруг – Евелин Тодоров, служител в Прокуратурата, за момента се оказва достатъчна, за да не бъдат признати лобистките подбуди на амбициозната чиновничка, обиколила цялата държавна администрация.

В схемите за опорочаване на европейски средства са замесени служители от най-ниско ниво до зам.-министри, министър и депутати.

„Общество” обещава да публикува серия от материали – документи, таблици и снимки, разкриващи факти и интересни връзки на зам.-министъра на икономиката Любомир Ганчев, началника на отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол” Гинка Тодорова, депутатите от БСП Кирил Добрев и Драгомир Стойнев и министърът на икономиката – Емил Караниколов.

източник


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар