Занулиха Зеленият Сертификат! За да важи трябва да имаш бустерна трета доза!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Щамът Омикрон нулира издадените към момента зелени сертификати, а такъв ще се издава след поставена бустерна доза ваксина. Промяната е заради тежките мутации в щама на коронавируса, които го правят по-малко податлив на наличните досега ваксини.

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 г., съобщиха от Информационно обслужване.

Това е съгласно Заповед №РД-01-1031/15.12.2021 г. на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, с който са утвърдени новите образци.

Според официалното съобщение, Европейската комисия променя начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС.

Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от 01.01.2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „3/3“ в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като „2/2“.

Всички граждани, които желаят да изтеглят европейски сертификат по новия образец, могат да посетят интернет портала на НЗИС след 20 декември 2021 г. на адрес https://www.his.bg/bg/dgc. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар