Заобикалящият ваксините вариант “Мю” вече е в Гърция

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гръцките здравни власти потвърдиха, че са идентифицирани шест случая на нов вариант на коронавирус – “Мю”, който се следи отблизо от Световната здравна организация, съобщи в. “Катимерини”. От СЗО се опасяват, че мутацията има способността да заобиколи защитата, предлагана от ваксините срещу COVID-19.

Южната ни съседка съобщава, че са идентифицирани два случая на “Мю” на международното летище в Атина, още два в Арголида, в северния регион на Пелопонес, както и в Атика и в Ахая.

Ръководителите на Световната здравна организация обясниха, че “Мю” за първи път е открит в Колумбия през януари. Той е кръстен на 12-ата буква от гръцката азбука. Смята се, че този вариант е способен да заобиколи COVID ваксините, а СЗО го разглежда като “вариант от интерес”.

Въпреки това, силно заразният вариант “Делта” все още предизвиква най-голямо безпокойство, тъй като делът му сред хиляди случайни проби, проверени от Националната мрежа за геномно наблюдение за SARS-CoV-2, нарасна през периода 2-15 август до 96,7 % от 23,6% от началото на годината.

Междувременно делът на първоначалния щам Алфа е спаднал през периода 2-15 август до 2,4% от 58,3%.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар