Западният човек ще е Роб без семейство, дом и деца, ще притежава само смартфона си

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Знаменитият социален антрополог и философ Андрей Фурсов направи опит да надникне в бъдещето на западната цивилизация, завладяна днес от неолиберализма и глобализма и коментира:

Ако тези две тенденции продължат да са водещи в Европа и САЩ, ще доведат народите им до опустошителен катаклизъм. Следващото западно поколение ще е на „цифровите парии“, без собственост и семейство.

Андрей Фурсов

Този пост на Андрей Фурсов получи над 100 хил. споделяния в социалните мрежи и няколко пъти по толкова харесвания и коментари от потребители по целия свят. Кой ще наследи земята, как ще изглежда „новият глобализиран западен човек на 21-ви век“? И най-вече – какво няма да има:

1. Няма да има Родина, защото в две трети от страните по света отдавна вече няма обособени истински граници. Ще може да пътува и да живее където поиска и ще работи дистанционно.

2. Няма да има история и минало – и двете са ужасяващи и кървави, така че няма защо да се съжалява за загубата им. Няма и причина да се припомня за тях.

3. И вяра в Бога няма да има, което значи, че няма да има морално-нравствени принципи. Нито идеали. Западнякът ще се определя като атеист, тоест сам ще задава собствените си морални норми и рамки.

4. Западнякът още няма да има и собствено жилище, защото ще му е „много по-изгодно да живее под наем“. Тенденциите се виждат и към момента: И сега западният човек е все по-малко привързан към определено място, той е мобилен и е „гражданин на света“. Тази тенденция ще се задълбочава все повече във времето.

5. Вила, земя, бабина къщурка с градинка също няма да има. Те ще са собственост на глобалните мултинационалникорпорации. А единственото удоволствие на париите ще е „да пътешестват“. Или по-скоро да се шляят без особена цел по чужди страни и да харчат за това всичките си спестявания, че даже и изтеглените за целта кредити. При съвременната достъпност на информацията обаче туризмът разширява кръгозора не повече, отколкото возенето на въртележка в парка.

6. Средностатистическият западен човек няма да има личен автомобил, вместо него ще ползва каршеринг, споделено пътуване, всевъзможни електрически самоходи-тротинетки за „пораснали деца“.

7. Признак на много лош вкус и нисък социален статус ще е да се грижи за родителите си – има си домове за възрастни хора. Добри или лоши – няма значение, така е по-модерно и съвременно.

8. Семейство също няма да има, защото ще е или хомосексуалист/лесбийка/ “трети пол“, или ще живее на свободни начала. Съответно западнякът няма да има и социалната среда, която възниква автоматично с брака – тридесетина нови роднини и приятели на приятелите.

И деца, разбира се, няма да има.

Извод:

Бъдещият западен човек още в средата на 21-ви век няма да притежава абсолютно нищо! Освен връзка с информационния поток. Няма да има къде да се върне. Всичко, което ще остане след смъртта му, ще бъде веднага изхвърлено на боклука, а прахът му, след кремацията, ще бъде използван за наторяване на градини, както вече процедират в Швеция. Той ще е една атомизирана единица в пустото.

Днешната неолиберална глобалистка система ще трансформира западния човек в една много удобна елементаризирана белтъчна форма на живот. Биомаса от тотално управляеми индивиди. Можеш да ги мориш с глад или да им прилагаш хитри ваксини, лесно можеш да ги накараш да работят само за хляб и интернет или да усвояват Марс без скафандри. Те ще са неспособни дори да се самоорганизират, за да заявят какво не им харесва и как се отнасят с тях. И най-важното – единствените два смисъла на съществуването им ще са да потребяват и да създават потребителски продукт в полза на корпорациите. Skandalno.net

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар