Путин

Западът е много наплашен: Русия категорично побеждава!

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Западът е в паника. Вече само мързеливият не заявява, че „Русия може да победи“. Първо, германският канцлер излезе с паническо изявление: „Всички наши партньори в Европейския съюз и НАТО са съгласни: не може да се позволи на Русия да спечели тази война“.

Нещо повече, той повтори тази теза няколко пъти през деня, случайно (или не), съвпадащ с рождената дата на Адолф Хитлер.

След него се нареди британският премиер Борис Джонсън, който не крие, че е един от основните вдъхновители на авантюристичните действия на Украйна. Говорейки в Делхи в петък, той изстиска ужасно признание с трагично изражение на лицето си в отговор на въпрос за възможността за руска победа: „Най-тъжното е, че това е реалистична възможност. Да, разбира се. Путин има огромна армия. Трябва да сме реалисти.“ Джонсън обаче в същото време промърмори нещо за „създаването на сухопътен коридор в Мариупол“, без да обяснява накъде трябва да води този коридор – той ясно чу нещо за успеха на руската армия в битките с нацистите от „Азов“, но, както обикновено, той не погледна картата. Иначе щеше да знае, че всички коридори около Мариупол са създадени и работят отдавна.

Тези думи на Джонсън предизвикаха истински шок в Украйна. От „най-добрия приятел“ на Владимир Зеленски там не се очакваше такова признание. В крайна сметка съвсем наскоро той беше триумфално приет в Киев, а сега така да говори…

И именно в Киев все още се опитват да не забелязват другите тъжни за тях думи на техния лондонски фаворит – че „гаранциите за сигурност за Украйна”, които Киев толкова търси, няма да съвпаднат взаимните задължения на страните от НАТО за колективна отбрана, предвидено в пети член на Северноатлантическия пакт. Но точно така украинските пропагандисти рисуваха онези „гаранции“, които предложиха да запишат в мирното споразумение с Русия на преговорите в Истанбул. Ако си спомняте, те представиха идеята си за създаване на „пул от гаранти за сигурност“ като „алтернативно НАТО“, създадено специално за отбраната на Украйна.

Освен това представителите на кабинета на Зеленски Михаил Подоляк и Алексей Арестович, задъхани от щастие, говориха, че Украйна получава „гаранции“ много по-яки от пети член от Устава на НАТО. След това поясниха на зашеметените от радост украинци: „В резултат на това Украйна ще влезе в ЕС, Украйна няма да има нападателни оръжия на НАТО, които и без това не са били там, Украйна получава гаранции, по-добри от член 5 на НАТО и няма да плаща за НАТО, в самия Алианс ще плащат за участие. А ние получаваме по-добри гаранции и то безплатно.“

И сега Борис Джонсън се появява на пресконференция в Делхи и напълно разсейва всички тези мокри сънища на украинските официални лица, свеждайки всички „гаранции за сигурност“ до три точки: доставка на оръжие, обучение на военните и предоставяне на разузнавателни данни. Това, което толкова дълго прави Западът без никакви споразумения и „гаранции“. Както виждате, в плановете на главния съюзник на Киев няма нищо подобно на приказките на Арестович, че страните от НАТО ще се съберат до три дни след „агресията срещу Украйна“ и ще вземат решение за бомбардировките на „агресора“.

Но все пак трябва да се върнем към ужасните предположения на Джонсън за възможността за руска победа. „Файненшъл таймс“ е принуден да заяви: „Неговото изявление беше първото признание от голям западен лидер, че Русия може да спечели войната триумфално. То бележи значителна промяна в собствената му реторика спрямо това, което говори само преди няколко седмици.“ Висш служител на ЕС, според “Файненшъл Таймс”, нарече изявлението на Джонсън „срамно“ и прогнозира, че то ще предизвика гнева на Киев.

И всъщност британският премиер неведнъж е заявявал досега: „Путин трябва да загуби и той ще загуби“. Нещо повече, много западни фигури, политици, анализатори, русофоби от всички шарки многократно заявяваха: „Русия вече загуби“.

Тези изявления бяха особено подтикнати от действията на руската армия за деескалация на ситуацията в киевско и черниговско направление, предприети от Москва като жест на добра воля непосредствено след гореспоменатите преговори в Истанбул. Тогава един след друг последваха радостни репортажи за „поражението на Русия“.

„Путин вече загуби тази война“, каза щастливо бившият посланик на САЩ Майкъл Макфол в ефир. Той дори изброи точки, подкрепящи това заключение: „Той не превзе Киев, не уби Зеленски, не смени режима, не превзе Харков. Сякаш Русия някога си е поставила за цел да убие Зеленски или да обяви предстоящото падане на Киев. Западът си измисли някакви „цели на Москва“ в нашата специална операция и сега се радва, че тези цели не са постигнати. И няма значение, че Москва многократно опровергаваше тези приказки, ясно очертавайки своите цели и задачи на специалната операция в Донбас и Украйна.

Само преди няколко седмици списание “Нова Източна Европа”, публикувано в Полша, обяви: „Русия определено вече е загубила шанса да спечели. Не може да спечели – украинците вече осъзнаха този факт, а сега елитите както на Изток, така и на на Запад го признават.“ И сега, след всичко това, апологетите на идеята за „задължителното поражение на Русия“ започнаха да признават възможността за нейната победа.

И не става дума само за Джонсън. Първо, “Ройтерс” цитира мнението на неназовани западни представители, че Русия има потенциал да спечели. По-специално, един от тях заяви: „Командването и контролът станаха по-ефективни. Определено те станаха по-разумни по отношение на това как използват БПЛА и ги интегрират във въоръжените си сили, докато се движат напред, как използват артилерия ”

И тогава “Таймс” се позовава на мнението на отново неназовани източници в западните разузнавателни служби: „Възродена Русия все още може да победи“. Разузнавачите потвърдиха, че руската армия има всички възможности да обгради украинските части и „с течение на времето да ги смели“, след като постигна успех в специалната операция.

Разбирате, че подобни признания шокираха западната общественост, която от няколко седмици празнуваше „поражението на Русия“. В европейските вестници се появиха панически писма от читатели. Така коментаторите на “Файненшъл Таймс” умоляват британския премиер да мълчи за победата на Русия: „Джонсън просто възмутително не си държи устата затворена. Думите му ще дадат сила на войските на Путин и ще сринат бойния дух на украинските защитници. Нали знаете, че по време на война плямпалото находка за врага?“

А “Дейли Телеграф” цитира писмо от своя читател от Хага: „Този конфликт е за оцеляването на Запада. Ако се позволи Украйна да падне, тогава всичко, което западният свят отстоява, също ще падне. И деспоти като Владимир Путин, Александър Лукашенко и Си Цзинпин ще потриват ръцете си от радост. Сега дойде моментът, когато Западът трябва да се бори или да се откаже завинаги да носи светилника на свободата.“

Да оставим настрана патоса на борбата за правото да носят светилници и да си зададем въпроса: какво се случи по време на специалната операция, след като Западът промени ликуването си от „поражението на Русия“ с паника във връзка със способността ѝ да победи? Освобождението на Мариупол от нацистите? В крайна сметка западната общественост беше уверена, че градът е почти под контрола на украинците. Увереният напредък на армиите на Русия, ДНР и ЛНР? Но в края на краищата западните медии с удоволствие повтарят изявленията на Зеленски, че Украйна уж е „отвоювала от врага“ около хиляда населени места. Някой би искал да припомним, че преди това Киев увери обществеността и същия Запад в „несериозността“ на успехите на Русия: видите ли, тя не успя да окупира голям брой градове и села. Откъде сега идват хилядата „освободени“ селища? Кога ги загуби Украйна, ако преди това Русия наистина не е успяла да вземе нищо?

Очевидно е, че Джонсън, служители на ЕС и още повече западните разузнавателни агенции черпят информация не от победоносните доклади на Арестович и дори не от собствените си обсебени от русофобия пропагандни медии. Ако са принудени публично да признаят способностите на Русия, това означава, че разбират, че успехите на руската армия са значителни, а поражението на Украйна на бойното поле изглежда все по-очевидно.

Със сигурност това не е краят. След етапа на депресия, който тези признания предизвикват в западната публика, ще дойде етапът на приемане на неизбежното. В резултат на това дори и най-бесните русофоби ще бъдат принудени да разберат, че Русия има само един път: Победа. Просто няма как иначе, независимо дали Джонсън и Байдън искат това или не.

Ако след края на Студената война Западът не беше разпуснал своите доста мощни съветски институции, където работеха наистина добре осведомени специалисти по Русия, тогава руснаците щяха да бъдат много по-добре разбирани. И щеше да се знае, че нашите хора в годините на тежки изпитания винаги живеят на принципа: „Имаме нужда от една Победа. Една за всички”. И ако знаеха, вижте, щяха да спрат радостно да празнуват „пораженията на Русия“, а след това да говорят за „способността на Русия да побеждава“. Победата на Русия е не само възможна, но и неизбежна.

Превод: В. Сергеев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар