Зеленски

Запорожката АЕЦ може да се превърне в нов Чернобил

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Запорожката АЕЦ може да се превърне в нов Чернобил. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа в момента е в центъра на конфликта. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за обстрела на централата през миналата седмица.

В редовното си обръщение тази нощ украинският президент Володимир Зеленски призова за нови международни санкции, които да засегнат руските ядрени мощности. Причината са предполагаемите ракетни удари срещу атомната електроцентрала в Запорожието.

„Вече има подобаваща реакция от страна на международната общност, но санкциите трябва да се увеличат, защото Русия не зачита послания и тревоги. Нужни са нови санкции срещу държавата-терорист и цялата руска ядрена индустрия заради заплахата от ядрена катастрофа“, заяви украинският президент.

В него Зеленски повтори, че войната в Украйна не трябва да се възприема като замразен конфликт и че целта на страната му е да си върне всички изгубени територии. Украинският държавен глава благодари на силите за противовъздушна отбрана за прехващането на изстреляни от Черно море руски ракети, които са могли да отнемат десетки животи.

Москва и Киев взаимно се обвиняват за ударите срещу централата, която е под руски контрол. При обстрел през последните няколко дни бяха повредени няколко конструкции, което наложи спирането на един реактор. Кремъл предупреждава, че предполагаемите удари могат да имат „катастрофални последици“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава за спиране на обстрела, като посочи, че всяка атака срещу ядрена централа е „самоубийствена“.

Международната агенция за атомна енергия предупреди за „много реалния риск от ядрена катастрофа“, а Киев призовава за създаване на демилитаризирана зона около централата, предаде БНР.

Междувременно Американската агенция за международно развитие съобщи, че САЩ ще предоставят допълнително 5,5 милиарда долара помощ за Украйна – 4,5 милиарда долара ще са в подкрепа на бюджета, а 1 милиард – военна помощ. С бюджетната субсидия ще бъдат финансирани спешни нужди на правителството, сред които плащания за пенсии, социални помощи и разходи за здравеопазване.

Финансирането, съгласувано с американското финансовото министерство по линия на Световната банка, ще бъде изпращано на траншове. Първият – в размер на 3 милиарда долара – още през август.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар