Започват преговорите по спорния пакет „Мобилност“ – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Транспортната комисия на Европейския парламент даде “зелена светлина” за преговори или т.нар. триалози по пакет “Мобилност” между Европейския парламент, държавите членки и Еврокомисията. В тези разговори ще бъдат разглеждани всички текстове, които досега бяха приети по пакета “Мобилност”. Тези, които минаха в ЕП на първо четене и тези, които министрите на транспорта вече одобриха още миналата година.

Триалозите са решаващи, защото след като те преминат вече пакетът “Мобилност” може да бъде одобрен и ще влезе в сила.Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков коментира пред БНР, че категорично трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и на превозното средство в страната отправна точка. По останалите спорни текстове според него трябва да се намери компромис до степен, в която бизнесът да продължи да работи добре и да се развива. “Не беше нещо неочаквано, предвид вота от миналата седмица, така че ние се подготвихме за този сценарий и от тук нататък следва изпращане на тези досиета на междуинституционален дебат. Нашата основна амбиция остава в търсене и намиране на някакъв компромисен вариант”, коментира евродепутатът от групата на на социалистите и демократите и член на комисията Петър Витанов.


Миналата седмица транспортната комисия отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията. По-късно министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка на всеки 4 седмици, като се базира на въглеродните емисии, които такова действие би причинило. Вероятно България ще трябва да направи някакви компромиси по пакета “Мобилност”, защото всички искания в този им вид едва ли ще бъдат одобрени. България все повече губи подкрепата на останалите държави-членки по отношение на текстовете от този пакет.

В момента Финландия председателства ЕС, така че Финландия ще бъде първата държава, която ще се занимава, ще ръководи преговорите. Не се очаква обаче разговорите да приключат до края на годината. Вероятно те ще продължат и по време на хърватското председателство.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар