Започва най-големият форум за ядрена енергия „Атомекспо 2017“ – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започва най-големият форум за ядрена енергия „Атомекспо 2017“

Кристиан Костурков

Москва се открива IX Международен форум “Атомекспо 2017”, който ще се проведе от 19 до 21 юни. Форумът се организира ежегодно от руската държавна корпорация “Росатом” и се е доказал като най-престижния форум на ядрената промишленост. В рамките на “Атомекспо” протича и най-голямата международна изложба на компании от ядрения бизнес, обсъжда се съвременното състояние на ядрената индустрия и се формират тенденциите за по-нататъшното й развитие. Тази година основната тема е “Ядрените технологии – безопасност, екология, стабилност”.

През първия ден на форума основното събитие ще бъде пленарната сесия “Атомът – основа на безвъглеродната енергетика на бъдещето”, по време на която ръководителите на руски и чуждестранни институции, компании, международни организации и водещи експерти ще обсъдят съвременните предизвикателства, с които се сблъсква световния енергиен пазар, ролята на атомното енергопроизводство като надежден, икономически прогнозируем и екологично чист източник на енергия. Всичко това е в отговор на Парижкото споразумение и глобалните екологични цели за намаляване на вредните емисии и задържане на температурното покачване с до 2 градуса.

В сесията ще вземат участие първият заместник ръководител на Администрацията на Президента на Русия и председател на Надзорния съвет на “Росатом” Сергей Кириенко, генералният директор на “Росатом” Алексей Лихачов, генералният директор на Агенцията по ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд, генералния директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак, министърът на енергетиката на Египет Мохамед Шакер, президентът и изпълнителен директор на KHNP Ли Кван Суп, генералният администратор на Комисариата по атомна енергия и алтернативни източници на енергия на Франция Даниел Верверд, министърът за разширяване на унгарската АЕЦ “Пакш” Янош Шули, председателят на Управителния съвет на NECSA Келвин Кем и други.

В рамките на форума ще бъдат проведени кръгли маси на различни теми:

“Иновационни технологични решения за жизнения цикъл на ядрената енергетика като условие за устойчиво развитие”, “Инвестиции в бъдещето: избирам най-силните” (включва две сесии – “Проекти за изграждане на АЕЦ в чужбина” и “Ветроенергетика”), “3D печат – иновационен инструмент за развитие на ядрената енергетика”, “Формиране на човешки капитал за устойчиво развитие на ядрената индустрия”, “Екологична безопасност на ядрената индустрия – стратегия, регулиране, технологии”, “Чистата вода като един от ключовите фактори за икономическа устойчивост – пречистване на водата, подготовка, третиране”, “Хуманно подпомагане на икономическата интеграция в контекста на проекта за изграждане на АЕЦ – икономическа ефективност и осигуряване на обществена приемливост” и др. Отделно направление от деловата програма ще бъде посветено на цифровото бъдеще. Експертите ще обсъдят ролята на цифровите технологии при осигуряване на конкурентоспособността на ядрената енергетика, ще оценят IT-платформи и ще разгледат най-добрите практики за внедряване на цифровите технологии.

От България се очаква засилено присъствие на форума, както от представители на държавните институции, така и на АЕЦ “Козлодуй”, Български енергиен холдинг, български компании, работещи в сферата на ядрената енергетика и енергийни експерти.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар