Започва първо дело срещу руски военен за изнасилване по време на войната в Украйна

Започва първо дело срещу руски военен за изнасилване по време на войната в Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първото наказателно дело за изнасилване по време на войната в Украйна е изпратено в съда. Това съобщи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова във Facebook.

Обвиняем по делото е Михаил Романов, военнослужещ от 239-и полк на 90-а гвардейска танкова Витебско-Новгородска дивизия. Той е заподозрян в убийството на жител на село Богдановка в окръг Бровари и в сексуално насилие над съпругата му.„Въпреки че обвиняемият не е в ръцете ни, той няма да избегне справедлив процес и отговорност пред закона“, пише прокурорът.


Името на заподозряни вече се е появявало в разследване на сайта „Медуза“ и проекта Astra.

„На война закони няма! Мога да правя с теб каквото си поискам – и няма да ми се случи нищо за това. Ще те застрелям, ако не дойдеш с мен“, тези думи казал Михаил Романов на Кристина (името е променено), жителка на Богдановка, село близо до Киев, в дома ѝ. Момичето го разпознава по снимка, както и други жители на селото, включително Евгения (името е променено), която Романов и негов съратник според нея изнасилват. Преди това съпругът на Кристина, Алексей Здоровец, бивш секретар и бивш депутат в градския съвет на бороварския градски съвет, е убит.

По думите на Евгения Романов и мъж в черна униформа (Михаил не го е назовавал по име) я изнасилват последователно в коридора и на стълбите, докато 4-годишният ѝ син остава в котелното помещение. „Те си тръгваха, после се връщаха и продължаваха. Пистолетът беше постоянно опрян в главата ми. Върнаха се отново вече толкова пияни, че не можеха да стоят на краката си, пикаеха направо в къщата и накрая седнаха във фотьойлите, където заспаха“ – така описва случката Евгения, цитирана в разследването.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар