Започна битката срещу столицата на “Ислямска държава” – Рака – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започна битката срещу столицата на

Снимка:”Нюзуик”

Подпомаганите от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) обявиха началото на операция за превземането на сирийския град Рака от “Ислямска държава”(ИД), съобщават световни агенции, цитирани от Фокус.

Високопоставени кюрдски представители потвърдиха, че започва операция за освобождаването на града, обявен от джихадистите за тяхна столица в Сирия. Силите обсадиха Рака след освобождаването на територии по три направления в северната част.

Най-малко 36 джихадисти са елиминирани вчера, посочват силите на на СДС. През последната седмица СДС, които са съставени от кюрдски и арабски бойци, са освободили 350 кв. км и са се доближили на 3 километра от Рака от северно и източно направление, както и на около 10 км от западно направление.

На 13 април силите на СДС започнаха четвъртата фаза от операция Euphrates Wrath за прочистване на Рака. По време на първата фаза, започнала на 6 ноември 2016 г., те освободиха 560 кв. км от Северен Ракка. На 10 декември започна втората фаза, която завърши с превземането на 2 500 кв. км в Западен Рака. На 4 февруари кюрдските и арабските сили започнаха третата фаза, която доведе до освобождаването на десетки села в Източен Ракка.

Сега крайната цел е освобождаване на Рака – последният голям бастион на ИД в Сирия, като сраженията се очакват да бъдат много кръвопролитни и ще продължат най-веорятно много месеци. Това неминуемо ще доведе до голям брой цивилни жертви, както се случва в битката с ИД за Мосул в Ирак.

Така вчера при въздушна атака на международната коалиция, оглавявана от САЩ, бяха убити 21 мирни сирийци, съобщи Сирийският център за правата човека. Жертвите били ударени, докато се подготвяли да напуснат Рака, смятан за “столицата” на терористичната групировка.

“Цивилните се качвали на кораб от северния бряг на река Ефрат, за да избягат от града”, съобщи ръководителят на центъра Рами Рахман, цитиран от френските медии.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар