Започна масово тестване на учителите в страната – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Започна масово тестване на учителите в цялата страна с антигенни тестове за коронавирус. Целта е да се провери какво е разпространението на COVID-19 в образователната система преди големите ученици да се върнат в класните стаи от 4 февруари. По данни на образователното министерство броят на учителите, пожелали да бъдат тествани, е между 40 и 50%. 

Успоредно с тестовете, на някои места в страната започва и ваксинирането на преподвателите. Към момента около 23% от учителите са дали съгласие, а в системата на висшето образование процентът е 30 на сто.   

В столичното 37-мо училище тестването премина за около 30 минути с помощта на мобилен медицински екип от 12-о ДКЦ.

В ОУ “Пейо Яворов” в Бургас 50% от педагогическия и непедагогическия персонал е изявил желание да се тества с антигенни тестове за COVID-19 преди подновяването на учебния процес през февруари.

“Решението на нашите преподаватели е взето самостоятелно от тях. Не сме прилагали натиск. Хората са добре информирани”, заяви директорът на учебното заведение Мара Георгиева.

Здравните власти в опит да убедят учителите да се ваксинират

По думите на учителите, някои от които вече са преболедували коронавируса, тестването е необходимо като профилактика, а и за спокойствие на колектива в училището и на родителите. Изследването с бързите антигенни тестове е безплатно за учителите, тъй като тестовете са предоставени от здравното министерство. 

“В област Бургас 2200 души педагогически персонал е заявил да се тества. Това е около 50% от всички учители от училищата и около 40% от непедагогическия персонал. Тези тестове ще помогнат за по-добрата организация на учебния процес. Всички учители, дали положителен резултат, ще бъдат карантинирани, и ще им бъде осигурен заместник”. Това посочи в ефира на “Здравей, България” инж. Виолета Илиева, началник на РУО – Бургас.

 

 

Директорите на учебните заведения имат списък със заместващи учители при нужда. “В министерството на образованието и науката се създаде специален регистър за студенти от трети и четвърти курс, които имат правото и възможността да влизат в учебни часове”, посочи  инж. Илиева. 

Масово тестване започна днес и в Хасковска област. В основно училище “Свети Климент  Охридски” работят 57 души, от които 43 учители. По график те трябва да бъдат тествани в следващите два дни. Първите тестове са отрицателни. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО: Учителите в Словения ще се тестват за COVID-19 преди отварянето на училищата

В Хасковско не е правено проучване каква част от учителите ще се ваксинират. За региона са осигурени 3 200 теста, колкото е персоналът в училищата. Около една пета са тези, които искат да се ваксинират.  В Бургаска област се очаква към края на седмицата да започне ваксинирането на учителите,направена е необходимата организация. В момента приключва имунизацията на медицинските специалисти.

Под 0,2% са положителните антигенни тестове на персонала в общинските училища в Пловдив. Това показват данните при изследвани 78% от педагогическия и 33 на сто от непедагогическия персонал, съобщиха от дирекция “Здравеопазване” . Далите положителни тестове са от различни пловдивски училища и са поставени под карантина, уточняват от пресцентъра на общината.

Снимка: Пресцентър на Община Пловдив

“Резултатите за нас са много обнадеждаващи, защото от всичките тествани 2221 учители, само при четирима, тестът е бил положителен, което означава, че преподавателите са здрави и може да започне нормален учебен процес след 4 февруари”, коментира Донка Щилянова, началник отдел “Образование” .

Пловдив е първият град в страната, в който започна изследване на учителите за COVID-19 с бързи антигенни тестове. Тази седмица те продължават основно сред непедагогическия персонал.

Близо 450 учители и педагогически специалисти от Велико Търново и общината участват в изследването за COVID-19 чрез антигенни тестове. Пробите се правят в здравните кабинети на СУ “Емилиян Станев” и ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, съобщават от пресцентъра на Община Велико Търново.

120 педагози са тествани през днешния ден, сред тях няма с положителни резултати.

Изследванията продължават три дни – от 25 до 27 януари включително. Тестовете са безплатни и доброволни, организацията е на Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново и Регионално управление по образованието.

Заявилите участие в скрининга са малко над 30% от всички педагози и педагогически специалисти, работещи в 30 учебни институции във Велико Търново и общината. Обхванати са основните и средните училища, гимназиите – профилирани и държавни, центровете за специална образователна подкрепа, Център за обществена подкрепа, включително и частните учебни институции – Американски колеж “Аркус” и Училище за изкуства и занаяти “Димитър Екимов” – с. Русаля.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар