Започна срещата на Бойко Борисов с турския му колега Йълдъръм – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпросът за скорошно приемане на България и в Шенген, и в Еврозоната постави премиерът Бойко Борисов на официалната вечеря преди откриването на Мюнхенската конференция по сигурността .Той се мотивира, че страната ни пази най-добре границата с Турция , спазва стриктно Маастрихтските критерии и има едни от най -добрите макроикономически показатели в Европа.Преди броени минути, тук в сградата на хотела, в която се провежда традиционната конференция по сигурността, започна срещата на българския премиер Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм. По всяка вероятност основен фокус в този разговор ще бъде предстоящата на 26 март среща на върха на българския премиер като председателстващ Съвета на ЕС с председелите на Европарламента, ЕК и Съвета на Европа с турския президент Ердоган.

Във всичките си изказвания до момента Борисов каза, че изключително важно за ЕС в момента е да поправи отношенията си с Турция, тъй като тя е на южния фланг на НАТО, има най-голямата армия и ако не спазва споразумението за мигрантската криза, това ще се превърне в огромен проблем за Европа.

В този момент започва и среща на македонската военна министърка с българския ѝ колега Красимир Каракачанов.

Основен акцент във форума, в който участват над 20 световни лидери, сред които генералните секретари на НАТО, ООН, председателят на ЕК, руският външен министър Лавров, всички негови колеги от Европа, както десетки европейски лидери и много експерти, е сигурността и начинът, по който ЕС може да отговаря за опазването на световния дневен ред, свързан с борбата с тероризма, мигрантската криза и проблеми, които се отнасят до голяма степен за цялото бъдеще на Европа и света.

Късно снощи Бойко Борисов участва и в откриването на традиционния брой на вестник “Секюрити таймс”, който е официоз на Мънхенската конференция. Там той отговори на въпроси на главния редактор на изданието, а към неговите отговори се присъедини и еврокомисарят Гюнтер Йотингер.

Ето какво отговори Борисов на въпрос защо България като председателстващ Съвета на ЕС е избрала като свой основен външнополитически приоритет европерспективата на Западните Балкани.. Бойко Борисов – министър-председател на България: Сега се питаме дали трябва да има влияние на ЕС към своята територия, каквато са Балканите. Към своите народи – каквито са балканските. Или трябва да оставим други геостратегически играчи да дойдат и да оказват помощ, натиск и да имат влиянието там. Затова ние избрахме да сложим на масата и Западните Балкани и нашето голямо европейско семейство да помогнем за интегрирането им в ЕС.Гюнтер Йотингер – eврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси: Срещнах Бойко за първи път през 2010 година и това, което той прави за България и за Европа от тогава насам е наистина впечатляващо.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар