Заради високата цена на тока: КЦМ Пловдив спря работа

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бизнесът у нас заплашва с протести и поетапно изключване на производствени мощности. Причината е рекордно високите цени на тока на свободния пазар.


Високо напрежение заради ценовия бум: Задействаха още 210 MW след бизнес натиск

Приема се цената на т.нар. пазарен сегмент „ден-напред“ – електроенергията се закупува за доставка на следващия ден.

По данни на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, среднодневната цена на пазара за доставка на ток днес е била над 169 евро на мегаватчас. За сравнение цената в Германия е била почти наполовина – малко над 98 евро.

Комбинатът за цветни метали край Пловдив тази сряда спря работа за първи път в 60-годишната си история. 1500 души са в принудителен отпуск, съобщи bTV. 

„Вчера взехме решение да спрем производството, докато цената не се върне на нива, които за нас имат икономически смисъл. При нас рефлектира в едни загуби, които се равняват на 200 хил. лв. на ден“, заяви изп. директор КЦМ Пловдив Иван Добрев.

При такива ценови разлики с енергията в Европа, оловото и цинкът, които произвеждат, са непродаваеми на европейските пазари.

„Нашите преки конкуренти ползват между 50 и 70 процента по-евтина електроенергия. За енергоемките и енергийно интензивните производства това е абсолютен колапс“, казва Добрин Иванов от АИКБ.

Бизнесът смята, че на пазара у нас системно се създава дефицит чрез ограничено предлагане на електроенергия и така цената скача. Председателят на Българския енергиен и минен форум и депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски, също алармира за ситуацията.

„Борсата се намира в хаос, неуправляема ликвидност и факт на ниско предлагане на електроенергия“, каза Хиновски.

„В последните няколко години заради цената на въглеродните емисии ТЕЦ „Марица Изток 2″ работи с много намален капацитет- само с 2 блока от общо 8, т.е. с 20-25 % капацитет“, коментира Иванов.

От министерството на енергетиката казаха за bTV, че във вторник е пуснат и трети блок на централата в експлоатация, а произведената електроенергия вече е на пазара:

„В резултат на това включване, цената на сегмента „ден напред“ на Българската независима енергийна борса вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности“.

От Български енергиен холдинг посочиха, че не могат да определят пазарното поведение на дружествата от групата, но има готовност за включване и на четвърти блок на ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Работодателите настояват за временно ограничаване на износа на електроенергия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар