Заради ковид ваксините: България ще остане в изолация – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради ковид ваксините: България ще остане в изолация

Стоп кадър, бТВ

„Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване“, каза проф. Илко Гетов – представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Според него в рамките на кампанията за ваксиниране държавата не е стигнала до отделния човек, по-скоро са се говорили общи неща.

„Хората трябва да разберат, че ваксината на този етап е единственото нещо, което може да нормализира живота ни. Ние сме царе на конспиративните теории. Не трябва да има материални стимули за ваксиниране. Бизнесът, туризмът, индустрията трябва сами да поискат да имат ваксинирани хора при себе си, те трябва да поискат да имат безопасна среда за развитие“, каза Гетов.

Той подчерта, че има разлика между трета и бустерна доза. „Третата доза вече се препоръчва 28 дни след втората доза за групи хора с компрометирана имунна система – трансплантирани, хора на имуносупресивна терапия, хора, прекарали тежко заболяване, хора, за които има условия да се счита, че имунната им система не работи добре. Те трябва да се консултират с лекуващия лекар и съответно да си сложат трета доза от същата ваксина. Бустерната зона е за рисковите индивиди, които работят в среда с COVID болни, в социални домове, учители. Тази доза може да се сложи 6 месеца след втората“, каза Гетов.

Той не препоръчва смесване на ваксини, но поясни, че това не е невъзможно.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар