Заради режима на Зеленски: Жителите на Киев се учат да живеят без електричество

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вече почти месец както Украйна като цяло, така и нейната столица са обхванати от спирания на тока. Доколко нарушенията на украинските енергийни съоръжения промениха живота на жителите на Киев и какви трикове измислят сега?

През 2015 г. зевзеците от Лвов свариха бира „Крим“ – тъмна и с напълно черен етикет (намек за експлозията на електропроводите, която остави Крим без ток в края на ноември 2015 г.). Сега жителите на Лвов могат да пуснат цяла линия: Лвов, Киев, Виница. И в същото време да си помислят защо не може да се смеете на чуждото нещастие. Особено ако вие самите сте причината. А сега дори говорим за подготовка на евакуацията на Киев.

В понеделник започнаха нови аварийни прекъсвания на електрозахранването в Киев. Според властите повече от 4,5 милиона души в Украйна остават без електричество, главно в Киев и Киевска област. Най-далновидните жители на украинската столица разбраха, че зимата ще бъде трудна и ще бъде по-лесно да оцелеят на малки групи, а не сами. Максимална изолация на входове, монтаж на дизел генератори в котелни помещения (вода се доставя в съвременните високи сгради с електрически помпи, няма ток – няма вода).

Най-новата мода за тези, които са заседнали в асансьора по време на спиране на тока – да си носят бутилка вода, лека закуска, както и празен контейнер или няколко торби. Целта им е ясна за всеки шофьор, който някога е стоял в задръстване. Много общности от жители обсъждат закупуването на кюмбе. Не за отопление – как да топля 25 етажна сграда с такова? Но можете да изградят нещо като обща кухня, където да готвят топла храна и да варят вода за чай.

Според британския речник „Колинс“ думата на годината е „пермакриза“. В Украйна и Киев такива думи ще бъдат „кюмбе“ и „газова печка“. И ако само жителите на горните етажи могат повече или по-малко безопасно да си позволят печка, тогава газовата печка се превърна в „основната украса на масата“ през последния месец.

За това говорят няколко фактора. Първо, цените им растат. В началото на есента 12-литрова газова бутилка с горелка струваше 3500 гривни (95 долара), а вариант с петлитрова бутилка можеше да се намери за 2000-2200 гривни (54-67 долара). Днес първият вариант ще струва 5700-6000 гривни (154-167 долара), вторият – 4200-5000 (114-135 долара). Цените са средни, не е проблем да срещнете и по-високи оферти“.

Второ, започнаха да търгуват с газово оборудване буквално на всеки ъгъл. Например на кооперативните пазари. Вярно е, че цените хапят: за бутилка от 220 грама искат 100-120 гривни (2,7-3,2 долара). Въпреки че за приблизително същите пари можете да напълните пет литра, заменяйки дузина от тези бутилки. Също така продават свещи (икономичен вариант), както и модерни фенери и лампи със слънчеви панели. Днес всеки жител на Киев седи без ток поне осем часа на ден (два пъти по четири часа). Това е, ако имате късмет и третото изключване се случи през нощта, когато просто не забележите тези четири часа. Ако изобщо нямате късмет, тогава към 2×4 се добавят още няколко непланирани часа.

Животът в такива условия е много труден за поддържане. Тръгнеш да чистиш апартамента, щракаш – и е тъмно. На път си да приготвиш вечеря, щракваш – електрическата печка за следващите четири часа става само за украса на кухнята. Можеш, разбира се, да отидеш до магазина за готова храна. Но спиранията важат и за магазини. И като правило на същите интервали като за близките къщи.

Бизнесът явно не беше готов за това. След „спиранията“ от улиците се чува тракане на дизелови генератори, но засега това не е масово явление.

От друга страна, сега всеки град има свои собствени правила. Във фронтовия Запорожие прекъсванията на тока бяха само няколко пъти този месец и то само аварийни. Рядък случай: през всичките тези години Киев беше много по-удобен от гледна точка на ежедневието. Например украинците, които мигрираха в столицата, имаха постоянно топла вода – централизирана, от топлоелектрическа централа, а не от жилищен котел (в повечето областни центрове те се върнаха към през 90-те години, в регионалните – през 2000-те ).

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на Поглед.инфо, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар