Заради скъпия ток: В Бургас орязват градския транспорт, предвиждат и поскъпване

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Бургас спират линии на градския транспорт заради високите сметки за ток, метан и дизел, съобщи bTV. Подобно спиране може да се случи и в София. В морския град спират линиите на тролейбусите от петък, а от тази вечер спира нощната автобусна линия.

Метрото и електротранспортът в София не могат да платят сметките си за ток

Преустановяват се още късните линии на автобусите в града, така последният обществен транспорт ще минава в 22 ч., вместо в 23 ч.Заради пандемията и онлайн обучението на голяма част от учениците, градският превозвач е решил, че може да въведе ограничения.


„В тази ситуация на завишени цени на електроенегията, метана, дизела, липсата на пътници – вече се отразява драстично върху финансовото състояние на фирмата. Мерките следват една след друга, докогато успеем да вържем баланса“, обясни Петко Драгнев от „Бургасбус“.

Предвижда се и съкращение на служители. „В момента съкращаваме работещите пенсионери, защото те имат друг доход, дано да не се налага да съкращаваме и в работоспособна възраст“, допълни Драгнев.

Пътниците са притеснени, че така ще се стигне до препълнени автобуси в пиковите часове. В Бургас предвиждат и поскъпване на билетчето за градския транспорт, обсъжда се то да бъде увеличено от 1,50 на 1,70 лв.

В София също предвиждат ограничения.

„Метрото получи сметка от над 3,7 млн. лв. за месец декември, компенсации все още не се изплащат този месец, а в същото време през миналата година са имали сметка от 1,1 млн. лв. Заради ограниченията в закона за публичните финанси, Столична община може да харчи само толкова, колкото е харчила миналата година“, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общините са изпратили искане до Министерството на финансите да дадат указания как да се справят с недостатъчния финансов ресурс.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар