Заразеният с индийския щам на Covid е чуждестранен студент

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заразеният с индийския вариант на COVID-19 в Плевен е чуждестранен студент, съобщи изпълняващия длъжността  директор на Националния център по зразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БТА.

Това е първи регистриран случай на индийски щам в страната, за който стана известно едва днес.

Пробата на заразения е постъпила в Центъра на 21 април. На 5 май е била секвенирана.Този щам сме го докладвали като неопределен, каза проф. Христова.

Когато се обнови информацията на световната база данни и след извършването на определени изследвания, се установява какъв е вариантът на вируса. Тогава и ние разбираме, че става дума за индийския вариант, обясни още експертът.

Епидемиологичното проучване трябва да бъде извършено от Регионалната здравна инспекция в Плевен, уточни проф. Христова и допълни, че от Центъра продължават да следят ситуацията.

Заразеният студент е преболедувал леко коронавируса, без болнично лечение, сочат днаните на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен.

Пациентът, при който е бил установен този вариант, е оздравял още в края на април и не се е налагало да бъде лекуван в болница, каза директорът на регионалната инспекция д-р Илиян Минчев.

Въпреки това екип на инспекцията ще тества хората, които са били и са контактували с него, като по предварителна информация няма данни някои от тях да има коронавирус, поясни д-р Минчев.

В момента епидемиологичната обстановка по отношение на пандемията в региона на Плевен е спокойна, каза той. Заболеваемостта е около 15 на 100 хиляди души население на 14-дневна база. Случаят е още един повод да се огледаме за хода на процеса на ваксинацията, каза д-р Минчев. По думите му в региона с първа игла са близо 60 000 души, а около 30 000 са си поставили две дози, уточни той.

По-рано зравният министър Кацаров заяви, че няма причина за паника и не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки. „Предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция“, допълни той.

Междувременно той разпореди на ръководството на Националния център по заразни и паразитни болести да му докладва лично за цялата налична информация по случая – кога е била взета пробата, какво епидемиологично проучване е било направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата /от 21 април до 17 юни/, кога е постъпила пробата в Центъра, кога е била изпратена в чужбина и др.

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар