Заразността на К19 намалява, транспортът е най-рисков и с маска

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Професорът по вирусология от университета Бикока в Милано Франческо Броколо оповести пред държавната телевизия РАИ 1 резултатите от последните изследвания на екипа му за коронавируса. “Виралният товар на Ковид19 намалява. Това означава, че той става все по-малко заразен. Разбира се, различните хора имат различен потенциал.

Не е казано, че при сегашното ниво на заразност, което измерваме – 1,2, един заразен може да инфектира още 1 човек. Да, обикновено това е най-близкият и затова говорим за най-голям процент заразени в домовете си. Но има хора с по-висок потенциал да инфектират и това е логиката да бъдат затворени нощните заведения, където дистанция на практика не се спазва”. Професорът обаче е поредният учен, след шефа на Европейската асоциация на спецовете по инфекции, който редупреждава: “Градският транспорт остава най-сериозната рискова зона, независимо дали хората са с маски или са без маски. Там няма стерилизация на въздуха, а предвид сезона, а в метрото по всяко време – и проветряване няма как да става”.

Професорът обяви още, че затварянето на училищата от всякакъв вид и ранг, което се практикува в някои райони на Италия, но не бе направено в страни като Германия и Франция, не е особено необходимо от гледна точка на науката: “Пътуването и в населеното място, и особено от един регион в друг е несравнимо по-опасно, отколкото пребиваването в училище”.

В този смисъл се изказа пред РАИ 1 и друг виден специалист – заместник-министърът на здравеопазването на Италия и бележит професор доктор по медицина Пиар Паоло Силери: “От гледна точка на заразяването, ресторантите не са опасни. Много по-опасно е, ако до тях се стига или се тръгва с градския транспорт”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар