Асен Василев

Заробване: Асен Василев тегли нови 26 милиарда дълг за три години

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавният дълг ще нарасне с над 26 млрд. лв. само за три години, предвиждат разчети на Министерство на финансите, които вървят заедно с проекта на бюджет за следващата година. Тези пари заедно с лихвите ще трябва да връщаме ние и децата ни чрез плащаните данъци.

Затова още от началото на следващата година от Министерство на финансите предлагат вдигане на някои данъци и затягане на правилата, като например забрана на плащанията в брой над 5000 лв., пише “Труд“.

Причината за увеличението на държавния дълг през следващите три години е планираният дефицит в държавната хазна. За 2024 г. е планирано дефицитът в бюджета да бъде над 6,2 млрд. лв. А през 2025 г. и 2026 г., за да бъдат покрити всички планирани разходи, дефицитът в бюджета ще бъде съответно 6,4 млрд. лв. и близо 7 млрд. лв.

Само преди няколко дни, на 6 ноември, Министерство на финансите пласира на международните пазари нов дълг в размер на 2,3 млрд. евро, включващи 7,5-годишни еврооблигации с обем от 1,3 млрд. евро (2,5 млрд. лв.) и постигна при продажбата доходност от 4,673% и 12,5-годишни еврооблигации с номинален обем от 1 млрд. евро (2 млрд. лв.) и доходност 5,13%.

В резултат на извършените и планираните до края на годината дългови операции в края на 2023 г. се очаква държавният дълг да достигне 40,5 млрд. лв. (21,2% от прогнозното ниво на БВП) или да отбележи увеличение с около 4,4 млрд. лв. в сравнение с края на миналата година, пише в анализа на Министерство на финансите.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2024 г., е до 12,7 млрд. лв., с което се осигурява възможност за емитиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния и международните капиталови пазари, както и за сключване на структурни програмни заеми в размер до 500 млн. евро (0,98 млрд. лв.) с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ).

През следващата годината се планира дългово финансиране в размер на 11,9 млрд. лв., посочват от Министерство на финансите. За рефинансиране на дълга в обращение са предназначени 3,5 млрд. лв., от които 2,9 млрд. лв. (1,5 млрд. евро) за падежа на еврооблигации, емитирани през 2014 г., и 0,4 млрд. лв. за падежа на ДЦК, емитирани на вътрешния пазар през 2014 г., както и 0,2 млрд. лв. за погашения по държавни заеми. Останалата част от дълговото финансиране в размер на 8,4 млрд. лв. е предназначена за финансиране на планирания дефицит по държавния бюджет и обезпечаване на налични средства във фискалния резерв, посочват от Министерство на финансите.

На базата на планираните дългови операции се очаква максималният размер на държавния дълг към края на 2024 г. да не надвишава 49 млрд. лв. През 2025 г. и 2026 г. планираните нови заеми възлизат съответно на 11,6 млрд. лв. и 11,7 млрд. лв. годишно, като дългът в обращение, който ще бъде рефинансиран, е в размер съответно на 3,6 млрд. лв. за 2025 г. и 2,8 млрд. лв. за 2026 г. В резултат, в края на 2025 г. и 2026 г. се предвижда държавният дълг да достигне съответно до 57,2 млрд. лв. (26,3% от БВП) и 66,5 млрд. лв. (28,8% от БВП).

През следващия тригодишен период се очертава необходимостта от осигуряване на значителни обеми ново дългово финансиране и се наблюдава ясно изразената тенденция за нарастване на държавния дълг през всяка една от годините както в абсолютна стойност, така и като съотношение към брутния вътрешен продукт (БВП), посочват от Министерство на финансите.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар