Заслужено: “Газпром” наказва Латвия за измамите

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Латвия най-накрая постигна дългоочакваната си цел да постигне пълна независимост от руския газ. Тук е изненадващо друго: декларирайки принципа „нито един цент от Русия за финансиране на войната“, в действителност Латвия продължи да купува руско гориво, използвайки хитри схеми. “Газпром” трябваше да помогне на Рига да се отърве от тази странна позиция.

Тази пролет, когато в Рига беше обявено, че вече няма да „подкрепят финансово държавата-агресор“, из страната се разнесе викът: „Трябва да вземем пример от съседна Литва!“. Латвийски политици и общественици призоваха населението да завижда на Литва и упрекнаха властите, че не са искали, за разлика от литовците, да постигнат „енергийна независимост“ преди няколко години. Когато в началото на миналата пролет литовският президент Гитанас Науседа обяви, че страната му е готова да спре вноса на руски нефт и газ, той се превърна в герой в очите на латвийските власти.

Тайната на това самочувствие на Вилнюс беше проста. От края на 2014 г. в литовския Клайпеда се намира плаващият терминал за втечнен природен газ “Индепендънс” (газ идва тук от САЩ, Норвегия и Русия). Услугите на този терминал бяха използвани не само от Литва, но и от съседни държави. Така през 2021 г. 62% от целия газ, консумиран в Литва, Латвия, Естония и Финландия, е бил доставен от Клайпеда.

В началото на март терминалът в Клайпеда спря да получава втечнен природен газ от руския завод “Криогаз” във Висоцк, след като Генадий Тимченко, акционер в компанията “Новатек”, която притежава това предприятие, попадна под санкциите на ЕС. А на 1 април литовците спряха и вноса на тръбопроводно гориво от Руската федерация. По този повод министърът на енергетиката Дайнюс Крейвис с патос обяви, че Литва е станала първата страна от ЕС, постигнала независимост от доставките на руски газ.

Но ако навлезете в нюансите на литовската „енергийна независимост“, се оказва, че тя е стоварила тежко бреме върху плещите на обикновен литовец. Цените на природния газ за населението на страната са се увеличили с 27,5-41,5% от юли насам.

Плащаме руския газ не в рубли, а в евро“

Съседите-латвийци от все сърце се радват за литовците. Но все още не могат да се похвалят със същите практически резултати. Напротив, борбата на Латвия за освобождаване от руските енергоносители се превръща в някакъв срам и лицемерие.

На 15 юни премиерът на Латвия Крисиянис Каринш обяви, че страната вече няма да купува руски газ. И само няколко дни по-късно стана известно, че Латвия – за първи път от април! – е възобновила пълноценния внос на руски газ. На 1 юли операторът на газопреносната система на страната „Латвийски газ“ определи нова тарифа за домакинствата в страната, в резултат на което газът поскъпна с 65,6%–89,9%. На 14 юли латвийският парламент прие на окончателно четене поправка в Закона за енергетиката, според която се въвежда забрана за внос на газ от Русия – но не сега, а едва от 1 януари 2023 г.

На 29 юли ръководителят на оператора на газопреносната система на страната Айгарс Калвитис каза, че все още купуват руски газ, но го правят чрез посредник. Необходим е посредник, за да се извършват плащания не в рубли, а в евро. Както знаете, на 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, задължаващ руските доставчици на газ да приемат плащане за него от жителите на неприятелските страни само в рубли – но латвийците принципно отказаха да плащат на “Газпром” в рубли. „Имаме друг доставчик“, каза Калвитис. Той обаче не разкри името на този „доставчик“, позовавайки се на търговска тайна.

В медиите имаше версия, че бизнесменът Юрис Савикис е помогнал за изграждането на тази „схема“. Този шеф на “Итера” (която е съсобственик на “Латвийски газ”), който навремето е работил в съветското разузнаване, поддържа множество бизнес контакти в Русия.

Не само Латвия, но и до голяма степен Естония и Финландия, които също скъсаха отношенията си с “Газпром”, зависят от запасите, натрупани от “Латвийски газ”. На свой ред водещият анализатор на руския Фонд за национална енергийна сигурност Игор Юшков обясни, че руският газ отива в Латвия по тръбопровод, минаващ през територията на Естония – и влиза в подземното хранилище в Инкукалнс. „Факт е, че в Латвия е единственото хранилище в региона. И за регионалните държави е изключително важно да го заредят с гориво и след това да го използват за собствени нужди“, отбелязва експертът.

В Латвия законът установява задължението на „Латвийски газ“ да изпомпва природен газ в хранилището до края на лятото в количество, достатъчно за преминаване през зимата. Според Юшков, когато говори за „изградената схема, Калвитис не може да има предвид пълноценен продавач на газ, а само посредник, връзка между “Газпром” и Латвия.

„Вероятно те имат предвид естонски компании, които преди това са подписали договори с “Газпром”. Или може да е дъщерно дружество на “Латвийски газ” което е преминало към схема за плащане на гориво в рубли. Тогава държавната компания имиджа си, като уверява целия свят, че формално не купува газ от Русия“, предполага Юшков. Възможно е, допълвайки го, да се предположи, че става дума за гореспоменатата компания “Итера” ръководена от Савикис, която работи в газовата индустрия от много години.

Според платформата на европейските газови оператори ЕНТСОГ доставките на руски газ за Латвия отново са възобновени на 20 юли и вече достигат почти 8 милиона кубически метра на ден. На такова ниво досега Латвия е е внасяла руски газ за тази година. Така се оказва, че Рига, декларирайки ежедневно принципа „нито цент за финансиране на войната в Украйна“, всъщност продължава редовно да доставя на Русия пари. Типична балтийска схема за „подземна подкрепа за държавата-агресор.

През зимата ще има проблеми

В балтийските страни признанията на Калвитис предизвикаха голям отзвук. Заместник-министърът на енергетиката на Литва Албинас Зананавичюс побърза да увери обществеността, че Вилнюс, за разлика от Рига, не плаща пари на руснаците за газ. Този служител обаче не изключи, че в хранилището Инкукалнс, където Литва също държи своите запаси за зимата, потоците от „литовски“ газ може да се смесят с този, получен от Русия. „Не става въпрос за произхода на молекулата, а къде отиват финансовите потоци. В хранилището има както норвежки газ, така и друг газ, така че е ясно, че е смесен. Но финансовите потоци не идват от Литва“, каза Зананавичюс.

Службата за държавна сигурност на Латвия също се заинтересува от думите на Айгарс Калвитис. „Изявлението на ръководителя на “Латвийски газ” относно доставките на газ от Руската федерация е забелязано от Службата за държавна сигурност, но за момента ще се въздържим от коментар“, съобщава разузнавателната служба.

Възмутени са и в други страни от ЕС. „Представителят на “Латвийски газ” признава, че покупките не се правят директно от “Газпром”, но руският газ все пак влиза в страната. И балтите плащат в евро. Няма значение, че посредникът конвертира латвийските евро отново в рубли, за да купува гориво от Русия. Основното е ръцете им да са чисти“, възмущава се немското издание “Аузидлербот”. Те припомнят, че миналата година, когато Рига все още нямаше планове за прекратяване на договорите за доставка на енергийни ресурси с Руската федерация, около 90% от газа, закупуван от Латвия, беше руски.

Въпреки това на 30 юли 2022 г. руският газов монополист излезе със следното изявление: „Днес „Газпром“ спря доставките на газ за Латвия като част от юлското заявление поради нарушаване на условията за изтегляне на газ.“ Допълнителни обяснения няма, но може да се предположи, че нарушението е именно в прилагането на споменатата от Калвитис схема за доставка – с участието на посредник. Тук си струва да се отбележи, че много латвийци, след като получиха новината, че Латвия все пак е получавала газ от „страната-агресор“, също изразиха искрено възмущение от това – някои дори видяха тук „доказателства за престъпление“. Е, сега те могат да бъдат доволни.

Във всеки случай законът за отказ на Латвия от руски газ от началото на новата година е приет. И сега Латвия трябва или да го отмени, или да замрази, или спешно да намери някакви алтернативни източници на енергия. Газът от терминала в Клайпеда определено няма да стигне за цялата Балтика. Латвийците възлагат големи надежди на новия ВПГ терминал, който естонците и финландците набързо изграждат в пристанище Палдиски и който може да бъде пуснат в експлоатация до края на годината.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар