Заснеха удара на апарата ДАРТ в астероида (видео/снимки)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Телескопите „Джеймс Уеб“ и „Хъбъл“ заснеха удара на космическия апарат ДАРТ на НАСА върху астроида Диморфос, съобщиха АФП и БТА.

Изображенията ще помогнат на учените да уточнят процеса на изместване на орбитата.Двата космически телескопа за първи път бяха използвани за едновременно наблюдение на един и същ небесен обект – астероид на 11 милиона километра от Земята. С него беше извършено първото в света изпитание на технология за защита на планетата ни от опасно небесно тяло.


В понеделник през нощта космическият апарат ДАРТ на НАСА се блъсна в Диморфос – малка 160-метрова луна, която обикаля около по-голям астроид, в опит да отклони орбитата й.

Ще минат от няколко дни до няколко седмици, преди учените да потвърдят, че траекторията й е променена. Малко след сблъсъка първите снимки, направени от наземни телескопи и от бордовия наноспътник LICIACube, показаха огромен облак прах около Диморфос, простиращ се на хиляди километри.


Снимки: АП/БТА

Този облак телескопите „Джеймс Уеб“ и „Хъбъл“ заснеха отблизо – от космоса, казва пред АФП Алън Фицсимънс, астроном от Кралския университет в Белфаст, участващ в наземните наблюдения по проекта ATLAS – мрежа от четири телескопа на Хавай. Тези изображения ни позволяват да видим „ясно как този материал лети на парчета след експлозивния удар на ДАРТ, това е доста впечатляващо“, добавя той.

Кратерът е по-голям от очакваното, каза Иън Карнели. Той работи по мисията „Хера“ на Европейската космическа агенция, която след четири години ще изследва отблизо резултата от удара върху Диморфос.Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар