Затягат оръжейния режим в Европейския съюз

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейският съюз съобщи, че е постигнал споразумение за затягане на правилата за притежание на оръжие на фона на вълната от терористични атаки. 28-те страни членки на ЕС са постигнали политическо споразумение с Европейския парламент, което ще позволи затягане на законите, действащи от 1991 г., съобщи Франс прес.

Искането на ЕП за пълна забрана на автоматите “Калашников” обаче не бе прието.

“Това споразумение предоставя по-строг контрол, който ще попречи на терористите и на престъпниците да се сдобият с оръжия”, каза вътрешният министър на Словакия Роберт Калинак, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Директивата включва мерки, улесняващи проследяването на оръжия, в това число и стандартизиране на маркировката на компонентите на оръжията и изискване за създаване на електронен регистър с продажбите на оръжия, като информацията ще бъде съхранявана в националната база данни.

Също така оръжията, които са превърнати в макети за използване в театри и телевизията, също трябва да бъдат регистрирани в същата категория при оригиналните оръжия. ЕС отбелязва, че “Ислямска държава” е превърнала макетни оръжия в истински, използвани при атаките в Париж през ноември 2015 г.

Директивата, която също трябва да бъде гласувана в парламента, забранява къси полуавтоматични оръжия с до 20 патрона и дълги полуавтоматични оръжия с до 10 патрона.

Но Европейската комисия изрази съжаление, че предложението й за пълна забрана на най-опасните полуавтоматични оръжия, включително AK47 и AR15, не е част от сделката.

Комисията съжалява също, че не е включена забраната за нападателни оръжия на частни колекционери или пълнители с до 10 патрона за всички полуавтоматични оръжия.

Но все пак шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна, че това е голямо подобрение на сегашната ситуация и тези промени биха намалили риска от терористични или други атаки.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар