Захариева поема борбата с корупцията в МС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева ще ръководи Националния съвет по антикорупционни политики. Това се разбира от проект на постановление на правителството, което се очаква да бъде прието до края на месеца, предаде БГНЕС. Във въпросния орган ще бъде включен и представител на Националното сдружение на общините. Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов също ще има представител в Антикорупционния съвет към МС, става ясно още от проекта за постановление.

Продължаването на борбата с корупцията на всички нива и нейната ефективност са сред основните приоритетите на правителството за управление в периода 2017 – 2021 г. в сектори правосъдие, както и отбрана и сигурност. Едновременно с това е поет и ангажимент до края на 2018 г. да бъдат изпълнени 17-те препоръки от 10-годишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка. Една от препоръките в Доклада на ЕК от тази година за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, е на база извършената аналитична дейност, да се изготви пътна карта за взаимодействие между всички съответни институции за отстраняване на слабостите при разследването и наказателното преследване на случаи на корупция по високите етажи на властта, като тази карта следва да включва и механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.

В доклада е посочено, че в България е нараснал броят на отчетените нови следствени дела и дела, внесени в съда, но всяка оценка на резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от постановяването и изпълнението на окончателни съдебни решения. Като най-силното доказателство за успеха на усилията в борбата с корупцията се посочват видимите за обществеността резултати – че престъпленията могат да бъдат разкрити и че по отношение на извършителите се осъществява ефективно наказателно преследване. В приетия с Решение No 139 на Министерския съвет от 2017 г. План за действие за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия за отговорна институция за изпълнение на посочената по-горе препоръка е посочен Националният съвет по антикорупционна политика”, гласят част от мотивите на вицепремиера Захариева, с които тя предлага да поеме ръководството на Националния съвет по антикорупционни политики.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар