Захарова: Американските власти упорито отричат, че страната е в рецесия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американските власти упорито отричат, че страната е в рецесия и просто спират да използват термина. Това написа в петък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram.

„Белият дом отрича рецесия в Съединените щати. Те упорито отстояват позициите си, спорят със собствените си журналисти, клатят глави, ядосват се, отказват да отговарят на уточняващи въпроси какво тогава е „рецесия“. Те просто спряха да използват думата. Като думата „паника“ в контекста на икономическата криза. Няма дума – няма проблем.“

Официалният представител на руското външно министерство подчерта, че „старият трик просто е изваден от сандъка и показан отново“.

„В миналото, между другото, модни думи като „рецесия“, „забавяне“ помагаха на американските политически въжеиграчи. Но сега ситуацията е толкова катастрофална, че бяха измислени „данък Путин“, „цени на Путин“ и т.н., нещо като „външна рецесия“ или „рецесионна намеса на Кремъл“, каза дипломатът.

По-рано беше съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън каза на икономическа среща в Белия дом, че последните данни за БВП на САЩ не показват плъзгане на националната икономика към рецесия, а нейния предстоящ преход към стабилен растеж и по-ниска инфлация. На свой ред министърът на финансите Джанет Йелън отбеляза, че икономиката на страната навлиза в нова фаза и този преход в момента се характеризира със значително забавяне на нейното развитие.

Според публикуваните по-рано данни БВП на САЩ през второто тримесечие е спаднал с 0,9% на годишна база. Междувременно експертите очакваха годишен ръст на БВП от 0,3% за второто тримесечие. Много американски анализатори смятат икономическия спад от две тримесечия за един от основните признаци на рецесия.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар