Захарова за маневрите на НАТО: САЩ искат региона на Черно море да е нестабилен

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви днес, че САЩ и техните съюзници са превърнали Черно море в зона на силна конфронтация след потвърждението от страна на Италия, че фрегата “Вирджинио Фазан” (Virginio Fasan) е участвала в ученията “Морски бриз”.

В учението “Морски бриз” в северозападната част на Средиземно море до 10 юли ще участват 5 хиляди военнослужещи от НАТО и съюзни държави, 32 бойни кораба и 40 самолета.

България също участва – с корветата “Бодри” и тим за специални морски операции.

По-рано Москва призова, но безуспешно, за отмяна на учението “Морски бриз” и предупреди, че ще защити границите си при необходимост.

От руското министерство на отбраната съобщиха също така, че следят италианската фрегата “Вирджинио Фазан”, която мина днес през Босфора, за да не се повтори случаят с британския миноносец, който преди седмица премина през спорните води край полуостров Крим, съобщи БНР.

“Вашингтон и неговите съюзници последователно превръщат водите на Черно море от зона на сътрудничество, която се изграждаше в тях, в зона на силна конфронтация. Това се прави умишлено, за да може още един регион в света да стане нестабилен и заплашителен под ръководството на САЩ”, посочи Захарова.

По-рано тази седмица президентът на Русия Владимир Путин заяви, че британският миноносец “Дифендър” явно е преследвал военни цели”, когато е пресякъл руската граница в Черно море.

Репортер на Би Би Си, който по това време беше на борда на кораба, потвърди, че действията на британския плавателен съд са били умишлени.

Междувременно агенция Интерфакс съобщи, че руски бойни кораби са провели учебни стрелби в Черно море – само ден след началото на мащабното учение на НАТО и Украйна “Морски бриз”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар