Мария Захарова: Около 30 мирни инициативи сме получили вече

Захарова: Икономиката притиска Америка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашингтон поставя всичко на карта, тъй като американската икономика вече не може да функционира“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред „Известия“ на 11 септември по време на Източния икономически форум във Владивосток.

„Те (САЩ) поставиха всичко на карта и го направиха сами без никой не ги притиска до стената или да им поставя ултиматуми“, подчерта Захарова. Според нея през последните десетилетия на Вашингтон са били предлагани сътрудничество и взаимодействие на основата на равнопоставеност и взаимно уважение, както и спазване на международното право.Както отбеляза Захарова, САЩ са загубили влиянието си на световната сцена „изградиха натоцентрична ос на злото, в която няма място за положителен дневен ред“. Тя цитира старата дама Шапокляк (популярен образ на злодейка) от приказката за крокодила Гена, написана от руския писател Едуард Успенски, която описва същността на Америка: „Който помага на хората, си губи времето. Не можеш да станеш известен с добрите си дела“.


Дипломатът изрази съжаление, че Съединените щати са избрали грешния път – не са поели по пътя на съзиданието и великата сила, а са избрали хлъзгавия склон на машинациите, интригите и деструктивните планове.

Служителят на руското външно министерство посочи също, че американската икономика вече не може да функционира без „виртуални надути балончета“.

По-рано, на 9 септември, американският икономист Ричард Улф заяви, че политиката на САЩ спрямо Русия се е провалила и е засегнала самите американци. Подобно на другите членове на Г-7, САЩ са в упадък и с тревога наблюдават укрепването на БРИКС, посочи той.

Преди това, на 8 септември, бившият американски президент Доналд Тръмп отбеляза, че Съединените щати под ръководството на Джо Байдън се приближават до състоянието на Голямата депресия, която е била в страната през 1929-1939 г.

В края на август Николай Иванов, заместник-генерален директор на агенцията за кредитен рейтинг Expert RA, посочи, че Вашингтон може да бъде застрашен от дългова криза.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар