Мария Захарова: Около 30 мирни инициативи сме получили вече

Захарова нарече забраната да лети над България – „опасна глупост“ 

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над въздушното пространство на страната, ако тя е на борда, пише ТАСС.

Става въпрос не просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант в българските власти„, написа Захарова в канала си в Telegram. „Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международна гражданска авиация от 1944 г. Тя предписва под територия на държавата да се разбират „сухопътните територии и прилежащите им териториални води“. Въздушното пространство не е включено в понятието „територия“.

България отвори въздушното си пространство за Сергей Лавров

Захарова обясни, че в тази връзка ефектът от „незаконните санкции на Европейския съюз не може да се прилага към безспирния полет със самолет на лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата„.

По думите ѝ за първи път в историята се забранява не на самолет, а на лице в самолет да бъде в небето, тъй като според нотата на дипломатическото ведомство на България самият самолет на руското външно министерство е бил допуснат да прелети.

Замисляли ли са се българските държавни служители за това, че хиляди функционери на НАТО в нашите огледални списъци могат да бъдат обект на подобни ответни мерки? Мислили ли са по принцип за създаването на опасен световен прецедент? Моето предположение е, че не. Кой даде право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? Между другото, ние вече сме в Скопие„, добави Захарова.

Лавров пристигна в Скопие на 30 ноември за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Самолетът прелетя през територията на Гърция, въпреки че по-рано се очакваше маршрутът да мине през България. ТАСС научи, че българската страна е отказала да допусне преминаването на самолета на руския външен министър, ако на борда му е била Захарова.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар