Мария Захарова разкри как е станала евакуацията на българските моряци от

Захарова: Ролята на САЩ в света ще зависи от готовността им за равнопоставен диалог

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бъдещата роля на САЩ в многополюсния свят ще се определя от желанието ѝ да участват в равнопоставен диалог с международните партньори. Това заяви в събота в интервю за RT официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава fakti.bg.

„Бъдещата роля на САЩ ще се определя преди всичко от степента на тяхната собствена готовност да водят взаимно уважителен, равнопоставен и конструктивен диалог с международните партньори, като вземат предвид многообразието и легитимността на националните интереси на всички държави“, каза дипломатът. Тя отбеляза, че многополярността противоречи на американския мироглед, „основан на безусловната хегемония на САЩ“.

Освен това, според Захарова, мястото на САЩ в многополюсен свят ще бъде повлияно от икономически фактори. „Сега Вашингтон яростно се вкопчва в онези международни институции, които му позволяват да поддържа собственото си господство… Един от ключовите въпроси е бъдещата роля на щатския долар в глобалната финансова система. Привилегированото му положение до голяма степен се дължи на удобството на изградената за него инфраструктура, липсата на пълноценни алтернативи и баналната инерция на мисленето на участниците на пазара“, каза Захарова.

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), които са фокусирани върху собственото си развитие и конструктивното международно сътрудничество, всъщност са се превърнали в ядрото на многополюсния свят.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар