Мария Захарова: Около 30 мирни инициативи сме получили вече

Захарова: Ситуацията е ужасяваща! 12 000 000 тона радиоактивни отпадъци в Украйна могат да попаднат в Днепър!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ситуацията със съхранението на радиоактивни отпадъци (РАО) на територията на Украйна става ужасяваща. Около 12 тона радиоактивни отпадъци могат да попаднат в Днепър и подземните води.

Това се казва в коментар на официалния представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, публикуван на сайта на руското външно министерство.Тези отпадъци са значителен и опасен източник на замърсяване на околната среда. Има голяма вероятност около 12 милиона тона радиоактивни отпадъци да попаднат в Днепър и подпочвените води в резултат на възможна ерозия на язовира на едно от хранилищата, разположено на 800 метра от реката и нейния приток Коноплянка.


Около 14 тона радиоактивен прах се разпръсква из околностите всяка година, включително и върху земеделски земи“, каза дипломатът.

Няма как в тази връзка КритичноБГ да не зададе въпроса, каква част от тази земеделска продукция, поразена с радиация, ядем и ние в България, благодарение на украинския внос?

В тази връзка Захарова също отбеляза, че „ситуацията със съхранението на опасни радиоактивни отпадъци в Украйна става ужасяваща“.

Наистина общото количество отпадъци, генерирани от преработката на уранови руди в Приднепровския химически завод, разположен в град Каменское (бивш Днепродзержинск), е 42 милиона тона. За тяхното съхранение в предприятието и извън него има няколко хранилища и цехове за производство на уранов оксид, като общата площ е около 600 хектара“, каза тя.

Според нашата информация Киев не отделя средства за осигуряване на екологичната безопасност на съоръженията на Днепърския химически завод, което в крайна сметка може да доведе до екологична катастрофа не само на територията на страната, контролирана от киевския режим, но и извън нея. нейните граници“, заключи официалният представител на МВнР на РФ.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар