Защо големи германски концерни ги тегли към България

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Големи фирми от Баден-Вюртемберг все повече се установяват в България, а онова, което е предимство за страната – най-вече ниските заплати и ниските данъци – изнася производства извън Германия и вреди на местната икономика, пише Юлиан Бауман.

Войната в Украйна повиши сериозно разходите за суровини, енергия и персонал в Германия. По тази причина много компании във Федералната република ускориха още повече процеса по прехвърляне на производствата си в Източна Европа. България също е облагодетелствана от тези процеси, както например и Сърбия.

От Щутгарт в Пловдив

В своя статия “Франкфуртер Рундшау” (ФР) разказва за предприятията от една от най-богатите германски провинции – Баден-Вюртемберг, които са избрали да отворят заводи в България.

Изданието обръща внимание на “Тракия – икономическа зона” край Пловдив, където от години има заводи на германски гиганти като “Либхер”, “Кауфланд” и “Вюрт”. Индустриалната зона до втория по големина град в България има площ от 10 500 квадратни километра и представлява един от най-големите икономически проекти в страната, пише германското издание.

В София, която все повече се превръща в средище за високи технологии, има офиси на германските фирми “Бош” и “Фесто”. А компанията “Еберспехер” строи голям завод, който ще произвежда компоненти както за електромобили, така и за рlug-іn хибридни модели в Индустриалния парк в Русе. Когато бъде завършен, там ще има производствени и логистични площи, както и офиси.

Ниски данъци и заплати и добра локация

България е особено привлекателна заради ниските данъци и най-ниските заплати в рамките на Европейския съюз. Освен това страната привлича и с географското си разположение и логистичните връзки. Заради пандемията и войната в Украйна много вериги за доставка бяха прекъснати. Пловдив обаче се намира на около 400 километра от турския мегаполис Истанбул и на 300 от гръцкото пристанище Солун, отбелязва “Ханделсблат”.

Фактът, че големите компании от Баден-Вюртемберг все повече се ориентират към съседните европейски държави, а не към Китай или Тайван, е добра новина за европейската икономика. Но не и за германската икономика, пише “Франкфуртер Рундшау”, тъй като недостигът на квалифицирана работна ръка се изостря допълнително от изнасянето на работни места в чужбина.

Риск за работните места и заплатите в Германия

Синдикатът IG Metall вече алармира, че масовото преместване на производствения капацитет на големите компании от Германия ще се отрази на местната икономика и работните места. От синдиката критикуват и Европейския съюз, защото подкрепя предимно структурно слабите региони по отношение на дигиталната трансформация, което също прави иначе развитата и богата провинция Баден-Вюртемберг по-малко конкурентоспособна.

По този повод премиерът на провинцията Винфрид Кречман и министърката на икономиката Никол Хофмайстер-Краут се обърнаха към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази стратегия “застрашава нашия иновационен клъстер, включително и работните места”, пишат политиците от Баден-Вюртемберг.

Материалът е публикуван в DW

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар