Защо електроенергийното салдо намаля с почти 110% за седмица

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Седмичното сравнение на годишна база включва и транзита през страната по търговски графици в условията на интегрирания общоевропейски пазар, което означава, че не цялото количество внесена електроенергия е потребено в България. Това отговори изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев на въпрос на БТА защо салдото (износ-внос) на електроенергия е намаляло със 109,58 процента за периода 1 януари 2024 г. – 7 януари 2024 г. спрямо 1 януари 2023 г. – 7 януари 2023 г., което показват данните на оператора от последната оперативна справка за енергийния баланс в страната. Според Цачев обединеният общоевропейски пазар създава конкурентни условия и осигурява на търговците достъп до най-изгодните ценови оферти, което е само в полза на българските потребители.

Данните от последната оперативна справка на ЕСО сочат, че ако за първите седем дни на 2023 г салдото (износ-внос) е било положително в размер на 153 243 мегаватчаса (MWh), то за първите седем дни от новата 2024 г. то е отрицателно и е в размер на 14 682 MWh. Това означава, че в първите дни на 2024 година България е внесла повече електроенергия, отколкото е изнесла.

Ангелин Цачев обърна внимание, че не трябва да се пренебрегва и факта, че производството на електроенергия през 7-дневния период на годината също бележи спад от близо 19 процента – или близо 176 000 MWh по-малко произведена електроенергия спрямо същия период на 2023 г.

Това се потвърждава и от оперативната справка на ЕСО, която показва, че производството на електроенергия в България се е понижило с 18,89 процента за периода 1 януари 2024 г. – 7 януари 2024 г. спрямо същите дни на 2023 г. От началото на годината до 7 януари са произведени 754 028 MWh, докато за аналогичния период на изминалата 2023 година произведената електроенергия е била 929 693 MWh, сочат данните на ЕСО.

В края на декември заместник-министърът на енергетиката Николай Николов каза в интервю за БТА, че електроенергийната система на България е част от електроенергийната система на Европа – т.нар. ENTSO-E (Асоциацията за сътрудничество между европейските оператори на електроенергийните преносни системи). В този смисъл има постоянно движение на електроенергия от една система в друга. “Като нетен резултат ние сме износители, но постоянно в различни периоди има внос и износ”, коментира Николов. В голямата си част внесената електроенергия е от Румъния. Той посочи, че за единайсетте месеца на 2023 г. целият търговски внос в България е 7,6 млн. мегаватчаса, а същевременно целият износ е 11 млн. мегаватчаса. “Тоест ние сме нетен износител”, изтъкна зам.-министърът на енергетиката за БТА.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар