Защо е важно редовно да почистваме зъбния камък? – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Защо е важно редовно да почистваме зъбния камък?

Гергана Вълчева е специалист от Дентална клиника “ВираДент“. Притежава 8 години стаж в стоматологията, от които 6 години в София и 2 години в Швейцария. Работи в областта на терапията, ендодонтия, естетика и детска дентална медицина.

С каква честота трябва да почистваме зъбния камък?

Това се определя индивидуално, в зависимост от нивото на орална хигиена на пациента. Някои хора се нуждаят от тази процедура веднъж на 3 месеца, за други е достатъчно – веднъж годишно. В нашата клиника имаме практика да правим контролни прегледи. Ако забележим, че пациентът чисти по-трудно зъбите си, тогава го насочваме към по-краткосрочни интервали за почистване.
Какво се случва, ако не го правим? Какви са проблемите, до които може да доведе?
Това също много зависи от нивото на лична орална хигиена и натрупаното количество зъбен камък. Зъбния камък е втвърдена плака, която не може да се почисти с подръчни средства. Нужно е това да стане по клиничен начин. Ако този зъбен камък не се отстрани, той акумулира в себе си бактерии, които причиняват възпаление на гингивалните тъкани, отдръпване на венеца, а впоследствие – и на костта. Това се нарича пародонтит което води до разклащане на зъбите. Напредналите стадии на пародонтита се характеризират с подвижност на зъбите. Когато зъбите са разклатени, не може да се храним спокойно и да имаме пълноценен начин на живот. Освен това се образуват пародонтални джобове, които задържат допълнително бактерии и състоянието се влошава.

На каква възраст е необходимо да се започне почистване на зъбния камък? Децата намират ли процедурата за неприятна и какви са „триковете“ от специалистите в такива моменти?

Прегледите при децата трябва да започнат от тригодишна възраст. На място се установява дали има твърде много плака или зъбен камък и съответно се премахват. Когато децата са между 6 години и 8 години обикновено е достатъчно само да се полират, защото плаката е мека. Но понякога дори на тази възраст се случва да има зъбен камък на долните предни зъби и тогава вече се налага използването на ултразвук, което не бих го окачествила като неприятно. Моят съвет е да се представи на детето като игра. А AIRFLOW Prophylaxis Master е най- новата иновация на EMS. Уникално решение за профилактика и лечение на пародонталните заболявания.

Може би повечето хора, които чуват „почистване на зъбен камък“ свързват процедурата с болка. Какви съвременни подходи и техники използвате във вашата клиника, за да се избегне това неприятно усещане?

Има няколко метода за минимизиране на болката при почистване на зъбен камък. Първата е прецизността на ръката на специалиста и съответно неговата опит. При нас се използва най-съвременната и безболезнена техника на AIRFLOW Prophylaxis Master на ЕМS. Процедурата отнема около час. Предлагаме анестезия, ако пациентът е по-чувствителен. След процедурата не трябва да се пуши, особено в първия половин час. Непосредствено след това пациента не трябва да се храни.Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар