Защо е нормално да има интерес към негативни новини?

Любопитно, Общество
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

негативни новиниНормално е да има интерес към негативни новини, така опитваме се да се свържем със себе си през страданието на другите.

Така психиатърът Владимир Сотиров коментира в интервю за Дарик високия обществен интерес и противоречивите реакции към последните инциденти, които попаднаха във фокуса на медиите.

Хората вадят изводи за личния си живот през опита на околните, но най-доброто, което можем да направим, е да замълчим и да се въздържаме от оценка и мнение, каза още Сотиров.

В отговор на въпрос в контекста на последните случаи – стрелбата в Орландо, а след това инцидента с шампионката ни по художествена гимнастика Цветелина Стоянова – теми, които ангажираха медийния и обществения интерес, какво говори това за нас, психологът отговори: “Говори, че се опитваме да се свържем със себе си и със собственото си страдание през страданието на другите. Нормално е да има интерес към такива инциденти, към злощастни събития, да се опитаме да се свържем с жертвите – процесите, които са протичали в душите им, преди да се случат тези инциденти. Даже, ако щете, да се опитаме да се свържем и с насилника у себе си. Това са поводи, които ни се дават да се замислим как ние самите сме способни да овладеем тези агресивни тенденции“. По думите на Сотиров ние имаме нужда да чуваме истории, свързани с други хора, включително такива с неблагополучен изход и лошо развитие, защото по този начин ние се учим.

Според него истории под формата на факти трябва да се разпространяват, но не и интерпретации и оценки:

Не трябва да се разпространяват интерпретации и оценки. Трябва да сме много внимателни, когато си позволяваме публично да коментираме поведение на други хора в определена ситуация, в която ние не сме участвали и знаем за нея от слухове, включително това, което разпространяват медиите, са слухове. Основният процент от материалите, които четем в медиите, те са базирани на слухове. Колко от вашите колеги са присъствали на тази ситуация лично и могат да свидетелстват от лично име за това какво се е случило? Нито един. Никой не е присъствал. Ако вие сте жертва на системни злоупотреби, ако вие познавате само злото, вие ще виждате само злото. Човек вижда това, което познава. Това е едно възможно обяснение защо медиите, журналистите, които са продукт на тази култура, която малтретира, злоупотребява и системно травмира хората, включително вас журналистите, които сте продукт на тази култура, която е в някакъв смисъл човеконенавистна. Тя не уважава човека като същество, което само за себе си заслужава да бъде уважавано. Концепцията за човешко достойнство по никакъв начин не присъства в ежедневието”.

Изтозник: darik

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар