Защо е трудно да се конфискува руско имущество в полза на Украйна

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има разлика между запор и отнемане. В много държави от ЕС, за да се пристъпи към отнемане на имущество, е необходимо да има влязла в сила осъдителна присъда. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с възможността запорираното със санкциите на ЕС руско имущество да послужи на Украйна.

Въпросът с евентуална конфискация на руско имущество, което е под запор заради наложените санкции се поставя многократно на различни нива, в различни страни. Поставящите тази тема на масата смятат, че с тези средства може да се помогне за следвоенното възстановяване на Украйна. Говори се за конфискация на блокираните резерви на Банката на Русия (Централната банка) и на други банки, на имущество на компании, на активи на руския елит, дори на танкери с нефт, ако например се стигне до неизпълнение (дефолт) по емисии еврооблигации.   ЕС проучва какво е най-добре да се направи, за да може корабите с откраднато от Украйна жито да бъдат спирани още по пътя, преди да достигнат пристанище за разтоварване, съобщи още говорителят, цитирано от БТА.


По неговите думи е важно на международно равнище да се разбере, че руският президент Владимир Путин използва храната като оръжие, както и че руските войски в Украйна взривяват житни складове и обстрелват зърнената реколта. Според говорителя усилията на ЕС в тази посока отчасти обясняват решението на Египет от миналата седмица да не даде пристан за руски кораб, натоварен с жито, за което липсват необходимите документи за произход.

Но на 11 май Асошиейтед прес съобщи, че руски кораб, за който се смята, че пренася откраднато украинско зърно, е акостирал в Сирия, както показват сателитни снимки.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар