Защо индийският луноход не остави отпечатък върху повърхността на Луната

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Индийският луноход “Прагиян” не е оставил ясно видими следи, докато се е движел по повърхността на Луната. Апаратът кацна в близост до Южния полюс на земния спътник.

Лунната почва там не е прашна, а стои на буци. Това означава, че нещо я свързва“, обяснява директорът на Индийската космическа агенция (ISRO), Срийдхара Паникер Соманатх.Преди мисията ISRO тества колелата на лунохода върху подобна на Луната почва. Белезите, които те направи, бяха много ясни, точно като отпечатъци в ситен пясък. Но на Луната”Прагиян” отави едва видими бледи следи. Това показва, че почвата на Луната е различна в различните региони. Други луноходи са оставяли видими следи.


Счита се, че на Южния полюс на Луната има воден лед. Възможно е той да е спойващото вещество в почвата, което я прави по-твърда.

Китай, САЩ, Индия, Русия и други страни имат интерес към Южния полюс на Луната, защото наличието на вода ще позволи създаването на бази с постоянно човешко присъствие. Счита се, че в района може да има запаси и от хелий-3. Изотопът се счита за потенциално гориво на новото поколение термоядрени реактори. На Земята хелий-3 почти липсва.

Междувременно индийският луноход все още не е отговорил на опитите за възстановяване на контакта с него.

Соманатх изрази предпазлив оптимизъм. При непрекъсната слънчева светлина в продължение на 14 земни дни има шанс системите да се затоплят и да се събудят.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар