Защо му е на Зеленски ядрена катастрофа в Запорожие

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От петък въоръжените сили на Украйна обстрелваха най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В същото време Киев заявява, че Запорожка АЕЦ е обстрелвана от руските военни, които уж я охраняват. Дори генералният секретар на ООН вече заподозря, че нещо не е наред и лично се зае да изпрати международни инспектори в атомните електроцентрали, въпреки съпротивата на Киев. Каква тайна се опитва да скрие Украйна, изпращайки снаряд след снаряд по ядреното хранилище?

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш работи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за организиране на посещение на инспектори на агенцията в Запорожка АЕЦ.

„Ние сме изключително загрижени за ситуацията около централата и че тя може да бъде атакувана. Силно се надяваме, че МААЕ ще може да изпрати инспектори, за да разберат какво се случва на станцията“, каза в понеделник Стефан Дюжарик, прессекретар на ръководителя на световната организация. “Както каза генералният секретар в Токио, всяка атака срещу ядрена централа е самоубийствена”, добави говорителят на Гутереш.

На свой ред Вашингтон реши да повтори версията на Киев, че уж заплахата за атомната електроцентрала е от руски военни. „Продължаваме да призоваваме Руската федерация да прекрати всички военни действия в или близо до украинските ядрени съоръжения и да върне пълния контрол на Украйна“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. „Продължаваме да наблюдаваме радиоактивността“, каза тя и добави: „За щастие не сме забелязали признаци на повишени или необичайни нива на радиация.“

Според прессекретаря на Министерството на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков в неделя следобед украинската армия е възобновила обстрела на територията на Запорожката АЕЦ, започнал в петък. Според него атаката е извършена от 44-та артилерийска бригада на ВСУ от района на град Марганец, разположен на противоположния бряг на язовир “Каховка” от атомната електроцентрала.

„В резултат на украински обстрел беше повреден Каховската високоволтова линия, която осигуряваше електричество на Запорожие и Херсонска област. В Запорожка АЕЦ възникна скок на тока, който предизвика задимяване на отвореното разпределително устройство на заяви офицерът. За да се предотврати прекъсване на работата, техническият персонал на станцията е намали мощността на 5-ти и 6-ти реактори до 500 МВт, добавя военното ведомство. Според Конашенков е извършен “нов акт на ядрен тероризъм”, чиято цел е да предизвика хуманитарна катастрофа в Херсонска и Запорожка област.

На свой ред местните власти уточниха: артилерията е поразила системата за охлаждане и хранилището за отработено ядрено гориво (ОЯГ). „Освен системата за охлаждане на реактора, която е много важна от гледна точка на осигуряване на безопасността, сега в засегнатата област непрекъснато са зоната на сухото съхранение на отработеното ядрено гориво и постът за наблюдение и отчитане на радиационната обстановка. Това са ужасни неща, това е ядрен тероризъм“, каза Владимир Рогов, член на главния съвет на военно-гражданската администрация на Запорожка област. Той отбеляза, че всъщност атомната електроцентрала се е превърнала в основна цел на украинската артилерия в региона. Ако охладителната система бъде повредена, реакторът може да прегрее, което ще доведе до загуба на контрол върху процесите в реакторите, отбеляза Рогов. И голямо количество отработено ядрено гориво се съхранява в хранилището.

„МААЕ изразява желание да отиде в АЕЦ с инспекция, с комисия, с проверка какво се случва“, добави Рогов. Според него обаче украинските власти са поставили условие за това: „Казват: хайде, махнете се оттам, спрете да осигурявате охрана, премахнете ПВО. Представяте ли си какво би станало, ако там нямаше руска ПВО?”, чуди се той.

Според администрацията на град Енергодар, където се намира атомната електроцентрала, осколъчните боеприпаси на изстреляната в неделя ракета са паднали на не повече от 400 метра от работещия реактор. В резултат на това един човек е загинал.

Междувременно Киев упорито се придържа към версията, че самата руска армия обстрелва атомната централа. В тази връзка украинският президент Зеленски призова в неделя за по-категоричен отговор на „ядрения терор“ на Русия. В понеделник украинският дипломат Александър Щерба каза, че Зеленски е обсъдил санкциите срещу руския ядрен сектор с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, пише “Комерсант”.

Руските експерти не смятат за случайно, че поредният обстрел на АЕЦ на практика съвпадна с дипломатическите атаки на Зеленски срещу Русия. „Явно тези действия са синхронизирани. Има систематични атаки в точно определено време. Те имат интегриран подход, като всички рационални мениджъри“, каза депутатът от Държавната дума Михаил Делягин.

„Подобен обстрел може да повреди водоснабдяването на станцията. Може да създаде неприятен инцидент. В такива моменти се налага изключване на реактора. Ситуацията далеч не е безопасна“, предупреждава съветникът на президента на Курчатовския институт, ядреният физик Александър Боровой. „Най-вероятно това не са случайни снаряди, а планирана психологическа атака срещу местното население. Навремето украинците бяха плашени с Чернобил. Дори лека авария в АЕЦ ще бъде възприета от мнозина като ужасна радиационна катастрофа. Тези, които обстрелват централата, се опитват да всеят паника. Освен това те просто се опитват да причинят щети, руснаците да възстановят всичко там “, смята експертът.

Киев играе двойна игра, убеден е енергийният експерт Алексей Анпилогов. Той е съгласен, че атаката срещу атомната електроцентрала има за цел да предизвика паника сред жителите на Запорожие. „Това се прави, за да започне изселването на населението от освободената част на Запорожка област. Днес беше обявено намерението за провеждане на референдум за присъединяване към Русия. Ако няма население, Киев може да твърди, че гласуването не се е състояло, то е нелегитимно. Киев така или иначе ще го претендира, но в този случай ще може да подкрепи твърденията си с реални снимки за масовото разселване на населението“, обясни Анпилогов.

„Самите реактори са доста трудни за повреждане – бетонната обвивка може дори да издържи падането на лек самолет, обстрел с минохвъргачки или артилерия“, добави той. „Но ВСУ цели най-уязвимите точки на централата – към отворената разпределителна уредба и към резервния генератор, за да лиши атомната електроцентрала от захранване и да постигне нейното спиране”, допълва експертът.

Освен Министерството на отбраната, руското външно министерство също коментира ситуацията в Енергодар в понеделник. Киевският режим „фактически взема цяла Европа за заложник“, провеждайки обстрели на атомни електроцентрали, ситуацията става все по-опасна с всеки изминал ден, каза прессекретарят на ведомството Мария Захарова. Тя е убедена, че голямо бедствие не се е случило „само благодарение на умелите и бързи действия на служителите на АЕЦ, както и на руските сили“, които са осигурили цялостната защита на съоръжението.

В същото време Москва е обнадеждена от изявленията на Гутереш в подкрепа на усилията на МААЕ да осигури достъп до станцията. Ако реакцията на генералния секретар беше „разбираема от самото начало“, сегашните усложнения можеха да бъдат избегнати, тъй като, виждайки неговата „слабост“, украинските военни нанасят все по-отчаяни удари по АЕЦ, възмущава се Захарова.

В същото време генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси има за цел да посети атомната електроцентрала и руската страна е направила всичко необходимо за успешното посещение, припомни Захарова.

“Фактът, че международната мисия не се състоя, е изцяло на съвестта на Киев “, добави представителят на руското МВнР. Упоритото нежелание на Киев да допусне пристигането на одитори е обяснение за заговор, обяснява Анпилогов. „Както наскоро стана ясно, Киев е създал най-голямото хранилище за отработено ядрено гориво в тази централа и МААЕ вече изрази загриженост за това. Отработеното ядрено гориво е идеална суровина за “мръсна” атомна бомба. Инспекторите на МААЕ, пристигайки на площадката в Енергодар, могат да установят несъответствия между докладите, които редовно са получавали от Киев преди, и реалната картина, тоест действителното състояние на нещата на производствената площадка, където се съхранява ОЯГ. Тази версия дава единственото разумно обяснение защо Украйна обстрелва собствената си атомна централа“, казва Анпилогов.

Колкото до твърденията на Зеленски, че руската армия стреля сама по себе си, тази легенда изобщо не е нова. В продължение на 8 години в Донбас чуваме уверения, че самите опълченци обстрелват Донецк, тоест кварталите, където живеят техните семейства и деца“, спомня си експертът. Анпилогов е убеден, че така Зеленски ще си играе с времето до последния момент, като попречи на инспекторите на МААЕ да стигнат до Енергодар.

Превод: В. Сергеев


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар