Защо неграмотния Борисов, а не генерал Радев ще ръководи делегацията пред ООН в САЩ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Решението Бойко Борисов, а не Румен Радев да води българската делегация на 73-та сесия на Общото събрание на ООН е взето от Министерския съвет по предложение на МВнР, без да се съгласува с президентството, въпреки установената практика делегацията да се води от държавния глава.

Това е поредният случай, когато правителството пренебрегва президентската институция. Приближени до държавния глава тълкуват това действие на кабинета като пореден опит да се каже на обществеността, че Радев е изпаднал в международна изолация.

Според източници, близки до управляващите обаче, целта на Борисов е да се домогне до снимка с Доналд Тръмп и да измоли американска легитимация, тъй като не успява да получи покана за визита в САЩ.

Изненадващо премиерът Бойко Борисов, а не президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация в 73-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Тя ще се се проведе в периода 18 септември – 5 октомври. Тази новина предизвика въпросителни предвид факта, че за последно премиер е водил делегация за този форум през 2010 г.

Известно е, че от години има неписано правило, за което са се споразумели “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2 и според което министър-председателят води българската делегация при европейските съвети, а държавният глава – на сесиите на Организацията на обединените нации. През последните години подобни делегации бяха водени винаги от държавния глава, отбелязва и Българското национално радио. Решението тази година Борисов, а не Радев да води делегацията ни е било взето от Министерския съвет.От прессекретариата на държавния глава коментираха пред Клуб Z:

“Това е решение на правителството, което не е обсъждано с президентската институция”. От това следва, че решението е било взето без консултации с “Дондуков” 2 – напълно в унисон с политиката, която водят управляващите спрямо често критикуващия ги Румен Радев.Приближени до държавния глава тълкуват това действие на кабинета като пореден опит да се каже на обществеността, че Радев е изпаднал в международна изолация.

Според източници, близки до премиера обаче целта на Борисов е да се домогне на всяка цена до среща с Доналд Тръмп и да измоли американска легитимация, тъй като не успява да получи покана за визита в САЩ.От ГЕРБ бойкотират, без официално да признават, всички инициативи на държавния глава. Така например наскоро под егидата на президента бе организирана международна конференция на тема борба с корупцията. На нея не присъства нито един представител на управляващите – отсъстваха не само министри или депутати, а дори и експерти. Поредният скандал е от вчера сутрин, когато Народното събрание отложи гласуването на промените в кабинета заради липсата на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар – условие, без което той не може да бъде одобрен за вътрешен министър. Причина за недоразумението отново е липсата на своевременно съгласуване с президента и поставянето му пред свършен факт.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар