Защо не трябва да казвате на пътния полицай какво работите?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Едва ли има шофьор, който като го спрат за проверка на пътя, да не е чувал прословутия въпрос на катаджиите: Сега, какво правим? Има обаче и други, меко казано, странни въпроси, сред които могат да ви попитат също така: А вие какво работите? На пръв поглед е напълно безобиден въпрос, на който може да се отговори честно.

Но опитните полицаи много добре знаят какво питат, а често проверяваният не разбира целта. Задавайки точно този въпрос, полицаят не се опитва просто да поддържа приятелски разговор. Напротив, поведението му подсказва, че иска да разбере какъв човек е пред него. Както показва практиката, такива въпроси и верни отговори на тях, често носят проблеми на шофьорите. За да ги избегнете, по-добре е да се въздържате от директен отговор, или да се опитате по някакъв начин да се измъкнете от него, защото в това няма нищо незаконно.

Препатили хора препоръчват да не се посочва точно къде работи шофьорът, спрян от полицията. По този начин служителят на закона няма да има ясна представа за социалното положение на водача. Добър пример е да отговорите на пътния полицай, че сте например: охранител, механик, водопроводчик или каквото измислите в този дух. Стига да приличате на такъв. И няма нужда да ругаете.

Ако водачът се чувства спокоен и уверен, когато общува с катаджията, може да му каже, че е… безработен. Така полицаят разбира, че няма да „заработи“ допълнително. Поради тази причина, ако действително е извършено по-леко нарушение, проверяващият може да реши да ви се размине само с устно предупреждение и съвети.

Ако кажете на полицая какво работите и това предполага добро финансово състояние, тогава рискувате да не избегнете глоба. Не са редки случаите, когато по-откровените шофьори, които демонстрират парични възможности, веднага да бъдат „натиснати“ за подкуп. Водачите от своя страна се съгласяват, за да се отърват бързо от „досадника“ и след това да се заемат със собствения си бизнес. Този начин на корупция е често срещан.

„Опипващи“ въпроси от полицаите могат да бъдат и в посока: Имате ли неплатени глоби? Защото може да се провери. И ако шофьорът поддаде, ето отново „база за разговор“ в посока подкуп. Като цяло трябва да се има предвид, че опитните полицаи имат много въпроси в арсенала, които им позволяват да оценят напълно водача, за да вземат впоследствие решение за по-нататъшни действия.

Предвид всичко казано по-горе, най-добре е когато ви спрат на пътя, да общувате с полицията като спазвате дистанция. Не разкривайте подробности от личния си живот и не разкривайте финансовото си състояние. Давайте минимум информация за себе си и… говорете учтиво с пътните полицаи.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар