Защо ни лъжат за COVID-19? Колко лаборатории имат право да правят PCR тестове?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Броят на лабораториите, които правят PCR тестове, нараства главоломно. Бяха 30 миналата седмица, уточнение имаше – станаха 65, днес са 180. За това алармира известният журналист Мартин Карбовски във фейсбук страницата си.

 

По-рано днес темата със съмнителния брой на тестовете за коронавирус беше коментирана и от бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски в интервю пред bTV.

„Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по един и същи начин. Птичият грип не беше по-малко опасен, отколкото сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили – тук има вече политически, икономически и финансови претенции и услуги, от които виждате какво става…“, смята той.

Гайдарски цитира данни, казани му от шеф на една от големите лаборатории у нас – че на ден в една от тях се правят максимум по 120 PCR теста, а в страната лабораториите са общо 60.

„Как тогава на ден се обявяват по 11 хиляди теста?“, попита той, визирайки последните данни на здравните власти – за положителни почти 23% от направени 11 226 теста за последното денонощие.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че това са „откровени лъжи“, тъй като 65 са лабораториите, които са към заповедта на МЗ, но реално информация идвала от 185 лаборатории, които имали капацитет да достигнат до 30 000 – 40 000 теста дневно.

Припомняме, че още миналата седмица бившият посланик Илиян Василев публикува във фейсбук профила си съмненията си относно достоверността на тестовете:

„У нас няма акредитирана клинична лаборатория по ИСО 15189 – не само за ПиСиАр, за какъвто и да тест. Този е стандарта за лабораториите в ЕС и гаранцията че стандартите за качество на работа и извършване на тестовете у нас са такива каквито са в реперите за лабораториите в ЕС.. Единствената страна в ЕС без акредитиращ орган по този стандарт, съответно без нито една акредитирана лаборатория. Да отбележа както обучение преди сертификацията, така и самата сертификация се извършва от „независими“ експерти оценители, а не от чиновници.“

Прочети още:   Борисоооов! Защо хора, записани за PCR, получават обаждане, че са положителни, без да им е взета проба?!

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар