Защо осъдиха Веселин Марешки?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всички научихме, че лидерът на ПП Воля Веселин Марешки беше осъден, но неслучайно на много граждани не им стана ясно защо.

В този материал ще научите:

  • Как се е замогнал Веселин Марешки
  • В какво е обвинен Веселин Марешки
  • Кой има интерес от осъждането
  • Каква е присъдата
  • Защо осъдиха Веселин Марешки

Как се е замогнал Веселин Марешки

Моделът на бизнеса на Веселин Марешки е основан на икономическото правило „Ценова еластичност на търсенето“ което гласи, че промяна в цената може да окаже голяма промяна в количеството търсени стоки.

Така Марешки осъзнава, че хората, които търсят лекарства се интересуват много повече от цената на лекарствата, отколкото от хиалурона в устните на фармацевтките. Той е заложил на достъпните цени и професионалното отношение на служителите, като е ограничил много от страничните разходи, присъщи за този бизнес.

Предприемачът открива и други пазари, където цените са завишени поради картелиране на участниците и така се включва в бизнеса с бензиностанции, като създава веригата с най-ниски цени.

Към момента Веселин Марешки има аптеки и бензиностанции в цялата страна, но участва в много други бизнеси. Постъпва като опитен финансист, който намалява риска от колебания в търсенето на различни пазари.

В Какво е обвинен Веселин Марешки

Обвинението към предприемача е това, което буди най-много подозрения.

Мултимилионерът е обвинен в рекет и изнудване, затова че е искал 10 000лв. от наемателя на заведение във Варна – Асен Миланов.

Първото съмнение, е обстоятелство, което тотално противоречи на логиката произлиза от стойността на скандала. Няма никаква логика човек, който ръководи бизнес за стотици милиони да рискува свободата и здравето си в директни престъпни схеми за нищожни суми.

Вероятно, докато прочетете тази статия, оборотът на аптеки Марешки ще надвиши 10 000лв. (ако не четете статията в извънработно време)

Безсмислено е за човек като Веселин Марешки да се занимава лично с подобни дейности. Всеки нормален човек знае, че ако някой мафиот се занимава с рекет и насилие, то не се занимава лично с това.

Второто абсурдно обстоятелство е, че спорният имот е собственост на Марешки. Цените на бизнес имотите в морската столица са високи, защото туристическият поток във Варна генерира големи приходи за заведенията там. Собственикът е заплатил висока цена за да придобие имота и съответно е изисквал подобаващ наем за да го отдава. Асен Миланов е знаел, но не е искал да заплаща наема.

В резултат на това, Асен Миланов може да е получил някоя обида от Марешки, но няма право да се оплаква от рекет и изнудване. Ако цената на наема не го е устройвала той е имал избор да не развива бизнеса си на това място. Марешки със сигурност би намерил по-лоялни наематели за имота.

Кой има интерес от осъждането на Веселин Марешки

Ясно е, че не може да търсим вина у човек, че търси собствените си пари и затова Марешки беше оправдан на първа инстанция. Днес обаче Веселин Марешки беше осъден въпреки законите на страната, което означава, че той е накърнил нечии интереси.

Марешки разбуни много духове, както в бизнеса, така и в политиката. Основните му конкуренти във фармацевтичния бранш и пазара на горива пропуснаха печалби от милиарди заради алтернативата, която Марешки предлага на клиентите си.

Днес заради Аптеки „Марешки“ цените на всички лекарства във всички други аптеки са с поне 20% по-ниски, отколкото биха били, ако той не бе избрал гореописаната стратегия за спечелване на клиенти. VM Petroleum от своя страна принуди бензиностанциите да продават горивата с поне 15 стотинки под картелните цени.

Затова в бизнеса виждаме, че основен интерес от осъдителна присъда за Марешки имат картелът на горивата и така наречената „Аптечна мафия“, която принуждава българските пенсионери да се лишават от по-качествени хранителни продукти.

Други, които имат интерес от осъждането на Веселин Марешки са конкурентите му в политиката. В продължение на 30 години управлението на страната се прави с тайни уговорки и неясна обществена подкрепа. Партия Воля върви по пътя на принципите си и не предоставя лоялност към друг, освен към избирателите си. Когато общественият интерес е едно решение на управляващите да бъде подкрепено то получава подкрепата и на депутатите от Воля, когато управляващите взимат решения, които не са в интерес на народа, тогава не получават подкрепа от партията на Марешки.

Това прави партията на Марешки принципна, но и неконтролируема от хората, които стоят зад всички партии и правителства в най-новата история на България.

Каква е присъдата на Веселин Марешки

Присъдата е следващото абсурдно нещо в целия скандал по осъждането на предприемача.

Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор и 8000лв. глоба.

Присъдата от 4 години неслучайно е точно толкова, колкото е един редовен парламентарен мандат. Това, което искат да направят политическите опоненти на Марешки е да го отстранят за това време и по този начин да прокарат закони, които изискват в парламента да има само и единствено контролируеми партии и политици.

Глобата от 8000лв. е толкова абсурдна, че никой не разбира какво е предназначението ѝ.

Идеята на глобите е да накарат хората да променят поведението си и те трябва да бъдат обвързани с нарушението, което са извършили.

Абсурдът произлиза от това, че ако Марешки наистина е рекетирал някого за 10 000лв, то глоба от 8000лв. е напълно приемлива за „рекетьора“. Кой би се уплашил да се занимава с рекет, ако наказанието, което го грози е по-малко от стойността на сумата, която прибира от жертвите.

Всичко в този спектакъл наречен „Осъждане на Веселин Марешки“ звучи абсурдно и затова хората си зададоха този въпрос:

Защо осъдиха Веселин Марешки?

Колкото и да ни се иска България да има напълно независим съд, то това е невъзможно дори за най-успешните правови държави.

На всеки трезвомислещ българин му е ясно, че присъдата не е правилна.

Да, Веселин Марешки може да не е реагирал приятелски на отказа на наемателя да заплати дължимата сума, но това далеч не може да се определи като криминално деяние, заслужаващо затвор.

Истината е, че конфликтът между двамата варненци е само повод, а не причина за наказателната акция срещу Марешки.

За съжаление обикновеният българин не може да си представи сумите, които печели картелът на горивата, не може да си представи и сумите, които печели „Аптечната мафия“. Става дума за милиарди левове, които тези структури пропуснаха да спечелят от българските граждани.

Тези милиарди останаха у потребителите и се превърнаха в потребление на други стоки и услуги, вместо да станат печалба за картелите, чиито интереси Веселин Марешки накърни.

Това са истинските милиарди „причини“ Марешки да бъде осъден, а не десетте хиляди лв, за които Асен Миланов твърди, че са искани като рекет.

В Заключение ще посъветваме българските граждани да са бдителни и да проявяват критично мислене към всичко. Ако някой ден Марешки извърши истинско престъпление, ние ще направим всичко нужно той да бъде наказан. Днес присъдата му е неправилна и затова ви призоваваме да споделите вашето отношение спрямо тази несправедливост.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар