Защо падна МиГ-ът на подполк. Валентин Терзиев?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Защо падна самолетът на подполковник Валентин Терзиев? Истината понякога боли – вместо модерно въоръжение, нашата армия крета с ръждясала руска техника.

На 9 юни край Шабла падна МиГ-29 на българските ВВС. Пилотът – майор Валентин Терзиев, който посмъртно бе повишен в чин „подполковник” – един от асовете на българските ВВС, официално е обявен за мъртъв, припомня „Уикенд”.

Все още няма официална версия за причините, довели до катастрофата. Черната кутия, информацията в която трябва да даде отговори на всички въпроси около полета, бе извадена от морето едва преди дни и е в лошо техническо състояние.

ВВС се обърнаха към руската корпорация РСК МиГ с въпрос кой всъщност е производителят на кутията, за да бъде помолен за помощ.

Конспирациите

Оттогава в медийния фокус са предимно версиите за падането на самолета. Развихриха се и конспирации, не без любезното съдействие на руските медии. Едната гласи, че МиГ-ът е бил свален от сръбски военни, участвали в учението.

Другата конспирация е, че МиГ-ът е бил използван за „мишена” от силите на НАТО.

Няма нито доказателства, нито логика и в двете теории.

Дотук е ясно, че пилотът е поразил въздушна мишена, която вероятно е падала с по-висока от планираната скорост.

След което е изчезнал от радарите. Губят се 13 секунди от фаталния полет. Но каквато и да е конкретната причина за трагедията, зад нея има и много други. За тях обаче няма медиен интерес, макар че служебният военен министър Георги Панайотов им обръща внимание в медийните си изяви.

Голямата причина

Голямата причина е тази: армията на България, държава-член на НАТО от 2004 година, все още е въоръжена с „ръждясала” руска техника, най-новите образци от която са по-стари дори от средната възраст на армията, пише още „Уикенд”.

При това МиГ-29 е изключително важен за отбраната на България самолет, тъй като с него се охранява въздушното пространство (air policing). Падналият МиГ-29 е една от осемте машини от този тип.

Те са произведени преди повече от 30 години в бившия Съветски съюз и са една от новите машини в армията – от тях се очаква да останат на въоръжение до края на това десетилетие.

За поддръжката на техниката се разчита на Русия, особено за изтребителната авиация. Но да разчиташ за това на Русия, която навремето сама реши, че НАТО ѝ е враг, е меко казано самоубийствено.

Нещо като в сюжета от филма на Чарли Чаплин „Хлапето”, в който осиновеният син на джамджията чупи прозорци в квартала, за да осигури работа на баща си.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар